Svet

Rusku "nezavisnu" televiziju zabranili čak i protivnici Kremlja

Zbog predstavljanja mape na kojoj je Krim deo Rusije, Letonija oduzela dozvolu za rad televiziji Dožd
Rusku "nezavisnu" televiziju zabranili čak i protivnici Kremljawww.globallookpress.com © Виктор Лисицын

Letonija je oduzela dozvolu za emitovanje ruskoj opozicionoj televiziji u egzilu Dožd (Kiša), optuživši je za podršku Moskvi, piše AFP.

Televizija se preselila u Rigu u julu nakon što je početkom marta blokirana u Rusiji, ubrzo nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Oni su na Tviteru odgovorili da su optužbe "nepravedne i apsurdne" i poručili da će prestati sa kablovskim emitovanjem, ali da će ostati na Jutjubu.

Optužbe koje je iznela letonska radiodifuzna agencija uključuju predstavljanje mape na kojoj je Krim deo Rusije, poziv gledaocima da pomognu opremanje ruske vojske na frontu, kao i odsustvo prevoda na letonski u informativnim emisijama.

Od početka sukoba u Ukrajini, u Letoniji je porastao strah od Moskve, tvrdi AFP. Zapravo, reč je o baltičkoj zemlji koja se graniči sa Rusijom i čija četvrtina populacije govori ruski.

Iluzija je da je negde bolje nego kod kuće

Odluku letonskog regulatora osudili su "Reporteri bez granica", za koje je Letonija "nedostojna evropske zemlje koja brani slobodu štampe".

"Cenzura nezavisnih ruskih medija podriva napore u borbi protiv propagande Kremlja, što je cilj i letonskih vlasti", navodi se na sajtu organizacije.

Moskva je tu odluku prokomentarisala "relativno neutralnim tonom".

"Neki ljudi uvek misle da je negde drugde bolje nego kod kuće, da na drugim mestima ima slobode, a kod kuće je nema. Dožd je primer da je to samo iluzija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izbegao je da komentariše odluku Rige i podsetio na "impresivnu ulogu Letonije koja je pružila istinite i objektivne informacije o razmerama ruske brutalnosti u Ukrajini".

Dožd će "prestati sa emitovanjem 8. decembra", napisao je na Tviteru Ivars Abolins, predsednik nadležnog tela za elektronske medije i naglasio da "svi moraju poštovati letonske zakone".

Televizija Dožd osnovana je 2010. godine i bila je opoziciona televizija u Rusiji, prenosi francuski "Figaro" i dodaje da je cilj ove stanice u Rigi bio "pružanje nezavisnih informacija i borba protiv propagande Kremlja".

image