Svet

Novi šef britanske diplomatije: Nastavljamo sa podrškom Ukrajini, želimo bolje odnose sa Evropom

Prema Lamijevim rečima, NATO je ujedinjen u želji da pruži vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Kijevu
Novi šef britanske diplomatije: Nastavljamo sa podrškom Ukrajini, želimo bolje odnose sa Evropom© Tanjug/AP Photo/Thomas Krych

Novi britanski ministar spoljnih poslova u kabinetu premijera Kira Starmera, Dejvid Lami, istakao je svoju nepokolebljivu podršku Ukrajini i želju njegove zemlje da je ojača.

"Želeli bismo da ojačamo našu posvećenost podršci Ukrajini i evropskoj bezbednosti uopšte kroz nove zajedničke projekte", rekao je Lami na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim ministrom spoljnih poslova Radoslavom Sikorskim.

U nedelju su se ministri spoljnih poslova Poljske i Britanije sastali u Hobjelinu, u centralnoj Poljskoj.

Tokom konferencije za novinare nakon razgovora, političari su upitani o njihovim očekivanjima od samita NATO-a, koji počinje sledeće nedelje, i o podršci alijanse Ukrajini.

"Naša posvećenost Ukrajini je čvrsta i nepokolebljiva", istakao je novi šef britanske diplomatije.

Prema Lamijevim rečima, Alijansa je ujedinjena u želji da pruži vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Kijevu. "A ovo će, mislim, biti poruka Vašingtonskog samita", primetio je on.

Lami je rekao da nova britanska vlada želi da "resetuje" odnose sa evropskim zemljama.

"Nova vlada koju predvodi Kir Starmer želi da resetuje odnose sa Evropom. Fokusiramo se na bezbednosni pakt između Velike Britanije i Evropske unije u kontekstu tekućeg rata na evropskom kontinentu, a razmišljamo i o klimatskim promenama, energetici i migracijama. Postoji mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo", istakao je on.

Šef britanskog Ministarstva spoljnih poslova je govorio i o novim sporazumima sa Evropljanima.

"Uskoro, za nekoliko dana, održaćemo samit Evropske političke zajednice. Mislim da će se tada videti novi duh saradnje", rekao je on.

Lami je dodao da se svet nalazi u "opasnom trenutku", kao i da ne treba mešati razlike u mišljenjima sa onim što je povezano sa "pretnjama autoritarnih država".

image