Svet

Marin le Pen: Naša pobeda je samo odložena

Prema prvim rezultatima izbora u Francuskoj, Nacionalno okupljanje je na trećem mestu
Marin le Pen: Naša pobeda je samo odložena© Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen rekla je da je pobeda njene stranke "samo odložena", ističući da je ta opcija prva u Francuskoj.

"Plima raste, ovog puta nije porasla dovoljno visoko ali nastavlja da raste i stoga je naša pobeda samo odložena", izjavila Le Penova.

Kako je dodala, ima previše iskustva da bi bila razočarana rezultatom u kojem je Nacionalno okupljanje udvostručilo svoj broj poslanika.

Levičarski blok Novi narodni front (NPF) osvojio je najveći broj poslaničkih mesta na parlamentarnim izborima u Francuskoj, pokazuju rezultati izlazne ankete Ifopa.

Oni su osvojili između 180 i 205 poslaničkih mesta. Na drugom mestu nalazi se centristička koalicija oko partije predsednika Emanuela Makrona sa između 164 i 174 mesta, dok je Nacionalno okupljanje Marin le Pen završilo na trećem mestu, sa između 130 i 145 poslaničkih mesta.

To znači da nijedna politička grupacija nije osvojila većinu na izborima. Francuska nacionalna skupština ima 577 mesta, što znači da je 289 mesta potrebno za apsolutnu većinu.

image