Svet

Orban sa Si Đinpingom: Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u Ukrajini

Mađarski premijer doputovao je u Peking, u okviru nastavka svoje "mirovne misije"
Orban sa Si Đinpingom: Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Xie Huanchi/XinHua

Kina predstavlja ključnu silu koja može da stvori uslove za uspostavljanje mira u sukobu u Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban tokom sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, u okviru njegove zvanične posete Kini.

"Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u sukobu u Ukrajini. Zbog toga sam došao da se sretnem sa predsednikom Sijem u Pekingu, samo dva meseca nakon njegove zvanične posete Budimpešti", naveo je Orban na Iksu.

Kineski predsednik Si Đinping je izjavio da se Peking nada da će mađarsko predsedavanje Evropskom unijom igrati aktivnu ulogu u promovisanju stabilnog razvoja odnosa Kine i EU.

"Nadamo se da će Mađarska, kao predsedavajuća EU, igrati aktivnu ulogu u promovisanju zdravog i stabilnog razvoja odnosa Kine i EU i ostvarivanju pozitivne interakcije", istakao je Đinping, a prenosi kineska centralna televizija.

On je na sastanku sa mađarskim premijerom naglasio da se podudaraju stavovi Kine i Mađarske u vezi sa ukrajinskim sukobom.

Si je dodao da je u interesu svih strana da se uspostavi primirje u Ukrajini i pronađe političko rešenje za krizu.

Prema njegovim rečima, važno je da se ne dozvoli eskalacija sukoba u Ukrajini.

Si je dodao da Kina na svoj način promoviše razgovore o ukrajinskom sukobu i da podržava sve napore kojima se doprinosi mirnom rešenju krize.

Dan ranije, portparol mađarskog premijera Bertalan Havasi rekao je da je Orban, u okviru nastavka "mirovne misije", stigao u Peking na pregovore sa predsednikom Narodne Republike Kine. Kako je napomenulo Ministarstvo spoljnih poslova Kine, lideri će razgovarati "o pitanjima od zajedničkog interesa". 

Sam Orban je objavio fotografiju sa aerodroma na društvenim mrežama, pod naslovom "Mirovna misija - treća stanica".

Premijer Mađarske i njegova delegacija prethodno su boravili u Moskvi, gde su se sastali sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Zvaničnici su razgovarali o pitanjima koja se odnose, između ostalog, na ukrajinsku krizu. Prema Orbanovim rečima, posetu su diktirali interesi njegove zemlje, kao i želja da se postigne mir u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ranije je savetovao evropskim političarima da "vežu pojaseve" i pažljivo prate Orbanove dalje akcije u okviru "mirovne misije" sledeće nedelje. 

image