Ministarstvo objavilo prve rezultate izbora u Francuskoj: Levičarskoj koaliciji najviše mandata

Novi narodni front osvojio je 182 mesta u nacionalnoj skupštini, centristički blok Zajedno 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je Nacionalno okupljanje Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u nacionalnoj skupštini, prenosi dnevni list "Mond".

Politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je desničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mesta, desničarska koalicija 15, levičarski blok 13, a Regionalisti 4 poslanička mesta.

Ni jedna stranka nije osvojila dovoljan broj glasova da bi mogla samostalno da formira parlamentarnu većinu, pošto je za apsolutnu većinu u nacionalnoj skupštini potrebno osvojiti 289 poslaničkih mesta.

U Francuskoj je juče održan drugi krug parlamentarnih izbora, na kojima su birači glasali za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta.

Preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja koji je održan 30. juna.

Lider levičarske koalicije Novi narodni front Žan-Luk Melanšon, koja vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, izjavio je da francuski predsednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.

"Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu", rekao je Melanšon.

On je istakao da je "Makronov poraz definitivno potvrđen", dodajući da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju, prenosi "Figaro".

Ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne, koji je i generalni sekretar stranke Preporod predsednika Emanuela Makrona, izjavio je kasno sinoć nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, da će predsednikov tabor postaviti "preduslove za bilo kakvu diskusiju". On je isključio mogućnost da "Žan-Lik Melanšon i njegovi brojni saveznici" upravljaju Francuskom, preneo je "Politiko".

Nakon iznenađenja na izborima, na kojima se prema anketama očekivao mnogo bolji rezultat Nacionalnog okupljanja Marin le Pen, liderka desničarske stranke izjavila je da je njihova pobeda na izborima "samo odložena".