Haos širom Francuske: U Parizu sukob policije i ekstremnih levičara (VIDEO)

Više od hiljadu ljudi, koji podržavaju levičarske snage u Francuskoj, okupilo se u nedelju uveče na Trgu Republike u Parizu, čekajući rezultate drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj

Policija je "očistila" Trg Republike u Parizu od demonstranata, dok su planine smeća ostale na mestu demonstracija, a polomljeni prozori na autobuskim stajalištima ostavljeni su na asfaltu, javljaju RIA Novosti.

Više od hiljadu ljudi, koji podržavaju levičarske snage u Francuskoj, okupilo se u nedelju uveče na Trgu Republike u Parizu, čekajući rezultate drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Građani su sa oduševljenjem dočekali proglašenje prvih rezultata. Demonstracije su bile mirne, ali su im se kasnije pridružile pristalice fašističkih grupa.

Na trgu bile raspoređene teške policijske snage i vodeni topovi.

Demonstranti u crnim maskama počeli su da bacaju vatromet i flaše na policiju, koja je upotrebila suzavac.

Čule su se detonacije improvizovanih eksploziva, ali do sada nije bilo povređenih. I u Marseju se okupio veliki broj demonstranata.

Uprkos zabrani demonstracija, u Renu je narod istrčao na ulice. Nakon što su im snage bezbednosti naložile da se raziđu, demonstranti su počeli da uzvikuju "Svi mrze policiju", a atmosfera je postala napeta, preneo je "Figaro".

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u nacionalnoj skupštini, prenosi dnevni list "Mond".

Politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je desničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.