Svet

Kompanija Donalda Trampa osuđena za poresku prevaru

Čeka je novčana kazna, a predstavnici kompanije izjasnili su se da nisu krivi
Kompanija Donalda Trampa osuđena za poresku prevaru© Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Kompanija koja se bavi nekretninama u vlasništvu bivšeg predsednika Donalda Trampa proglašena je krivom za utaju poreza, koja je trajala više od 15 godina, prenosi Rojters.

Trampova organizacija, koja se bavi vođenjem hotela, terena za golf i drugih nekretnina širom sveta, verovatno će se suočiti sa novčanom kaznom, čiji će iznos objaviti sudija njujorškog državnog suda koji je vodio slučaj.

Predstavnici kompanije izjasnili su se da nisu krivi. Donald Tramp nije optužen.

Iako se očekuje da kazna neće biti drakonska za kompaniju te veličine, ona bi mogla da utiče na njenu reputaciju i sposobnost da sarađuje sa drugim preduzećima u budućnosti, navodi britanska agencija.

Slučaj je zasnovan na optužnici da je kompanija svojim rukovodiocima plaćala privatne troškove, poput lizinga za automobile, bez prijave prihoda, kao i da im je plaćala bonuse kao da nisu stalno zaposleni u njoj.

"Cilj ovih benefite bio je da zadrži visoke zvaničnike srećnim i lojalnim", rekao je tužilac Džošua Stajnglas.

"Tramp se nalazi pod optužbom ministarstva pravde SAD zbog neadekvatnog rukovanja sa tajnim dokumentima nakon što je napustio predsedničku funkciju u januaru 2021. godine, kao i zbog pokušaja da ospori rezultate predsedničkih izbora 2020. godine", navodi Rojters.

Nekadašnji funkcioner ove kompanije Alen Vajselberg, koji je i sam bio umešan u ove aktivnosti, svedočio je protiv svog nekadašnjeg poslodavca, kao deo dogovora sa tužiocima koji mu obezbeđuju da neće provesti više od pet meseci iza rešetaka.

Trampova organizacija smatra da je Vajselberg sprovodio nelegalne radnje radi sopstvene dobiti. On je na plaćenom odsustvu iz kompanije i svedočio je da je primio više od milion dolara na ime plata i bonusa tokom ove godine.
Tramp je 19. novembra na svojoj onlajn platformi Truth objavio da njegova porodica nije imala nikakvih benefita od ovih akcija rukovodstva kompanije.

Vajselberg, koji je u avgustu priznao da je utajio 1,76 miliona dolara poreza, svedočio je da je Tramp lično potpisao čekove za božićne bonuse i platio račune za privatno školovanje Vajselbergovih unuka u iznosu od više stotina hiljada dolara.

On je rekao i da su mu Trampova dva sina, koji su preuzeli vođenje kompanije nakon što je njihov otac postao predsednik 2017. godine, dali povišicu iako su znali da je utajio porez.

"Celokupni narativ da je Tramp neupućen u ova dešavanja potpuno su netačna", rekao je Stajnglas.

Trampova organizacija takođe tvrdi da je računovođa Donald Bender trebalo da razotkrije i prijavi Vajselbergovu prevaru.

Kompanija je pozvala Bendera kao glavnog svedoka, ali on je na suđenju potvrdio da su informacije koje je Vajselberg izneo tačne, kao i da nije bio u obavezi da dalje istražuje.

"Lov na veštice" i protiv "duboke države"

Tramp je sve tužbe, kao i druge istrage, kao što je istraga FBI o dokumentima Bele kuće koje je Tramp odneo na svoje imanje Mar-a-Lago kada je napustio funkciju, nazvao "lovom na veštice" koji ima za cilj da ga spreči da se vrati na vlast u 2024. godini.

Tramp je prošlog meseca najavio svoju predsedničku kampanju za izbore 2024. godine.

Tramp već godinama govori da se sve vreme bori protiv "duboke države" koju, kako ističe, čini grupa veoma zlobnih ljudi, veoma štetnih po Ameriku.

Brojni analitičari se slažu da je upravo predsednička kandidatura motiv za čitavu situaciju kao i da nema nikakve sumnje da je Federalni istražni biro jedan od stubova američke "duboke države", posle upada više od 20 agenata FBI na Trampovo imanje na osnovu naloga izdatog u sklopu istrage o potencijalnom nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon završenog Trampovog mandata.

image