Nova anketa: Nijedan Nemac nije zadovoljan Šolcovom vladom

Nemci ne veruju svojoj semafor koaliciji, jedina razlika među žiteljima je u stepenu nezadovoljstva

Nijedan nemački državljanin nije sasvim zadovoljan tamošnjom vladom kancelara Olafa Šolca, to jest takozvanom semafor koalicijom, koju čine Socijaldemokrate (SPD), Slobodne demokrate (FDP) i Zeleni, pokazalo je najnovije istraživanje kuće "ARD Dojčland trend".

Prema istraživanju sprovedenom od 1. do 3. jula, nula odsto Nemaca je reklo da je "potpuno zadovoljno" radom vladajuće koalicije, dok je samo 19 odsto reklo da je donekle "zadovoljno".

Vladinom politikom nezadovoljno je 81 odsto, a 38 procenata je reklo da "uopšte nisu zadovoljni".

Polovina anketiranih glasača SPD-a i Zelenih priznala je da nije zadovoljna učinkom vlade, dok je nezadovoljstvo još upečatljivije među pristalicama drugih stranaka – samo 17 odsto glasača FDP-a i 11 odsto pristalica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) reklo je da donekle odobrava rad vlade.

Oko 96 odsto birača koji podržavaju novu levičarsku stranku BSV, koju je ranije ove godine formirala bivša liderka Levice Sara Vagenkneht, reklo je da su nezadovoljni semafor koalicijom, dok nijedna osoba koja podržava desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD) nije zadovoljna radom vlade.

Tokom parlamentarnih izbora u EU prošlog meseca, Šolcova koalicija levog centra pretrpela je poraz, zauzevši treće mesto iza konzervativaca i AfD-a, što je dovelo do toga da je opozicija zatražila izglasavanje nepoverenja vladi ili vanredne izbore. Stranka SPD osvojila je samo 14 odsto glasova, što je najgori rezultat decenijama unazad.

Šolc je loše rezultate svoje stranke pripisao neslaganju birača s vojnom podrškom Ukrajini i sankcijama Rusiji, ali je tvrdio da "nema alternative da se to promeni".