Bajdenovo zdravstveno stanje: Šta je tražio vodeći stručnjak za Parkinsonovu bolest u Beloj kući

Doktor Kevin Kanard, neurolog i stručnjak za Parkinsonovu bolest, sastao se u Beloj kući sa ličnim lekarom predsednika SAD Kevinom O'Konorom, piše "Njujork post"

Vodeći neurolog iz Vašingtona sastao se sa ličnim lekarom predsednika SAD Džozefa Bajdena u Beloj kući početkom ove godine, pokazuje dnevnik posetilaca u koji je imao uvid "Njujork post".

Doktor Kevin Kanard, stručnjak za Parkinsonovu bolest u medicinskom centru "Volter Rid", sastao se sa dr Kevinom O'Konorom i još dvojicom lekara u rezidencijalnoj klinici u Beloj kući 17. januara, pokazuju zapisi o posetama. Na sastanku je bio u kardiolog u "Volter Ridu" dr Džon Atvud, vidi se iz istih dokumenata navodi "Post".

List podseća da se u javnosti i dalje glasno postavljaju pitanja o mentalnom zdravlju 81-godišnjeg američkog predsednika nakon prošlonedeljnog debakla u debati sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Za Kanarda se navodi da je vodeći stručnjak za Parkinsonovu bolest koji u "Volteru Ridu" radi gotovo 20 godina, a od 2012. kao specijalista neurologije pruža stručnu podršku medicinskom odeljenju Bele kuće, piše na njegovom profilu na Linkdinu.

Budući da je O'Konorovo prvenstveno zaduženje briga o zdravlju predsednika Bajdena, najverovatnije je da je sastanak bio o prvom čoveku SAD, navodi za "Post" republikanac Roni Džekson, koji je bio lekar predsednicima Baraku Obami i Trampu. 

O'Konor je Bajdenov zvanični lekar otkako je preuzeo funkciju predsednika u januaru 2021. i u svakodnevnom je kontaktu sa njim. Njegov najvažniji posao, kako je u martu sam izjavio medijima, je da svakog dana kaže "Dobro jutro gospodine predsedniče", samo kako bi prvog čoveka SAD skrenuo na pravi put.

Na redovnom godišnjem lekarskom pregledu u februaru, O'Konor je dao Bajdenu pozitivan medicinski izveštaj, nakon pregleda koji je uključivao i neurološka ispitivanja koja su isključila Parkinsonovu bolest, kako je tada tvrdio O'Konor. 

Bela kuća saopštila je u petak da je Bajden nakon debate prošao "verbalno ispitivanje" sa svojim lekarom O'Konorom.

S druge strane, Džekson, koji nikada nije lečio Bajdena, tvrdi da predsednikov lekar, zajedno sa prvom porodicom, pokušava da prikrije sve lošije kognitivno zdravlje predsednika, koji je 4. jula napravio nekoliko čudnih gafova i imao više pogrešnih izjava na prazničnim svečanostima u Beloj kući.

"Verujem da on i Džil Bajden predvode zataškavanje. Kevin O'Konor je Džil Bajden kao sin, ona mu je veoma privržena. O'Konor je na tom poslu od prvog dana Bajdenove administracije jer su znali da mogu da mu veruju da će da kaže i uradi sve što treba da se kaže ili uradi i da prikrije sve što treba da se prikrije. On je deo porodice Bajden", kaže Džekson.

Nakon katastrofalne debate od 27. juna, Džekson je rekao da je to dokaz da Bajden pati od "kognitivne bolesti" i pozvao ga da podnese ostavku.

Doktor Rob Hauard, koji predaje psihijatriju starih na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da je predsednik Bajden pokazao mnoge simptome koji ukazuju na Parkinsonovu bolest.

"Predsednikova fluktuacija u funkciji pažnje, njegov izgled lica i njegov hod bili su znaci da nešto nije u redu", rekao je Hauard, koji nikada nije pregledao Bajdena.

On je dodao da nije ponudio formalnu dijagnozu.

"Ne kažem da je to Parkinsonova bolest, samo ističem da postoje karakteristike koje su u skladu sa ovom bolešću", napomenuo je Hauard.

Senator Rodžer Maršal, koji je takođe lekar, izjavio je da mnogi u medicinskoj zajednici već "nekoliko godina sumnjaju da predsednik možda pati od Parkinsonove bolesti". 

Portparol Bele kuće nije dogovorio na pitanje "Posta" o tome sa kim su se sastali O'Konor, Kanard i Atvud, a kako su naveli iz Bele kuće "veliki broj specijalista iz 'Volter Rida' posećuje kompleks Bele kuće kako bi lečili hiljade vojnog osoblja koje tu radi". 

Krajem prošle nedelje, predsedavajući Odbora za nadzor Predstavničkog doma Džejms Komer zatražio je od lekara predsednika Bajdena da pojasni pred ovim telom svoju procenu zdravstvenog stanja američkog predsednika.

U pismu O'Konoru, kako je preneo "Hil", on je naveo da je komitet "zabrinut da su vaše medicinske procene bile pod uticajem vaših privatnih poslovnih poduhvata sa porodicom Bajden".

Dodao je i da su posle "zabrinjavajuće debate predsednika Bajdena sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom 27. juna, novinari požurili da izveštavaju o onome što Amerikanci jasno vide godinama: da predsedniku nije dobro".

Nedavno je o ovom pitanju u autorskom tekstu za Si-En-En pisao i jedan od vodećih neurohirurga doktor Sandžej Gupta koji je naveo da je dobio poruke više od deset svojih kolega nakon debate. 

"Sa neurološkog stanovišta, bili smo zabrinuti zbog njegovog zbunjenog mucanja, naglog gubitka koncentracije usred rečenice, zastoja govora i odsustva mimike lica, što ponekad rezultira ravnim izrazom otvorenih usta. Da budemo jasni, ovo su samo zapažanja, ni na koji način dijagnostika nečeg dubljeg", napisao je Gupta.

On je, međutim, istakao da su se lekari koji su mu se obratili složili da predsednika treba ohrabriti da se podvrgne detaljnom testiranju kognitivnih poremećaja i poremećaja pokreta, a ti rezultati treba da budu dostupni javnosti, kako je istakao.