Svet

I Nacionalno okupljanje u Orbanovom savezu u EP

Pre francuske desničarske stranke "Patriotama za Evropu" prišli su belgijski Flamanski interes, španski Voks i holandska Partija slobode
I Nacionalno okupljanje u Orbanovom savezu u EP© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Francuska desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin le Pen pridružiće se novom savezu "Patriote za Evropu" u Evropskom parlamentu, koji predvodi premijer Mađarske Viktor Orban, izjavio je portparol mađarske vlade, a preneo Rojters.

Austrijska desničarska Slobodarska partija (FPO), Orbanova stranka Fides i populistička češka stranka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg premijera Andreja Babiša formirali su novi savez u Evropskom parlamentu, čiji je cilj borba protiv ilegalne imigracije, kao i prenošenje više ovlašćenja s Brisela na države članice EU.

Novi savez "Patriote za Evropu" dobio je dovoljnu podršku da postane zvanična grupacija u Evropskom parlamentu nakon što je belgijska ultradesničarska stranka Flamanski interes saopštila da se pridružuje tom savezu, objavio je u nedelju "Politiko".

"Patriotama" žele da se pridruže i holandske i španske krajnje desničarske stranke - lider španskog Voksa Santjago Abaskal rekao je da će se i njegova stranka pridružiti Orbanovoj alijansi, odnosno povući iz grupacije Evropskih konzervativaca i reformista koju predvodi premijerka Italije Đorđa Meloni. Isto je potvrdio i premijer Holandije Gert Vilders.

Za formiranje grupacije u EP potrebno je 23 poslanika i da u grupaciji bude zastupljena najmanje četvrtina država članica.

Inače, Nacionalno okupljanje je zabeležilo treće mesto na upravo održanim francuskim parlamentarnim izborima, sa osvojena 143 mesta.

U Evropskom parlamentu do sada je bilo deo grupacije "Identitet i demokratija".

image