Svet

Berlin poručio Varšavi: Šaljemo vam "patriot"

Poljski ministar odbrane Blaščak rekao je da je Nemačka odbila da prebaci sisteme PVO u Kijev, kao i da će oni biti postavljeni u toj zemlji
Berlin poručio Varšavi: Šaljemo vam "patriot"Getty © Sean Gallup / Staff

Odmah nakon izjave poljskog ministra odbrane Marijuša Blaščaka da će njegova zemlja prihvatiti predlog Nemačke da se u Poljskoj postavi protivvazdušni raketni sistem, stiže pozitivan odgovor iz Berlina: Šaljemo vam "patriot",  prenose "RIA Novosti".

"Berlin odbio da prebaci sisteme PVO Patriot u Kijev, oni će biti postavljeni u Varšavi", napisao je Blaščak na Tviteru.

Nemačka je Poljskoj ponudila ove sisteme pošto je sredinom novembra jedna zalutala raketa pala na teritoriju Poljske blizu granice sa Ukrajinom i usmrtila dvoje ljudi, podseća se u izveštaju AP.

Poljska i NATO su se saglasili da je na teritoriju te države pala ukrajinska raketa koja je promašila cilj tokom dejstvovanja ukrajinske PVO protiv ruskog raketnog udara 15. novembra.

Ranije je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht najavila sporazum sa svojim poljskim kolegom o patroliranju poljskog vazdušnog prostora od strane nemačkih lovaca "jurofajter" i razmeštanju sistema protivvazdušne odbrane "patriot" u zemlji. Nakon toga, poljski premijer Mateuš Moravjecki, predsednik vladajuće Partije prava i pravde Jaroslav Kačinjski i ministar odbrane Marijuš Blaščak došli su na ideju o razmeštanju nemačkih "patriota" u Ukrajini.

"Posle razgovora sa nemačkim ministrom odbrane, bio sam razočaran odlukom da povučem podršku iz Ukrajine. Raspoređivanje "patriot" u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca", rekao je Blaščak.

image