Bivši britanski obaveštajac: Da li će Izrael započeti rat protiv Hezbolaha

Izrael želi eskalaciju rata, tvrdi Alister Kruk, ali se pozitivan ishod po Izrael za sada ne nazire. Hamas je i dalje snažan, Hezbolah je ponizio izraelsku vojski na severu, a Zapadna obala za sada čeka

Izraelski vojni komentator Alon Ben David tvrdi da su gubici koje je pretrpela izraelska vojska u Gazi značajno umanjili njene sposobnosti da vodi rat na više frontova i da izraelske snage trenutno nisu spremne za nastavak kampanje u Libanu, piše bivši funkcioner britanske obaveštajne službe Alister Kruk za sajt "El majadin".

Najpre, Izrael je duboko podeljena zemlja. Na jednoj strani je političko rukovodstvo, koje smatra da je rat jedina opcija za Izrael. S druge strane je sve umornija vojska. Javno mnjenje za sada podržava Netanjahuovu vladu, koja želi da po svaki cenu proširi rat.

Ben David nastavlja: "Ukoliko uđemo u rat sa Hezbolahom, neprijatelj će sigurno pretrpeti značajne gubitke, ali Izrael nije u stanju da dramatično promeni realnost na severu."

Izraelska vojska, tvrdi ovaj komentator, uopšte nije spremna za dugotrajni rat, koji sada traje već više od devet meseci. Izraelske snage su predviđene za brza, munjevita i kratkotrajna dejstva.

Glavni problem sa kojim se sada suočava vlada su očekivanja javnosti. Država je posle 8. oktobra evakuisala između 80.000 i 100.000 stanovnika iz pograničnih područja sa Libanom. Ne zna se kada će se oni vratiti kući. Bes protiv vlade raste, a to je ono što ujedinjuje raseljeno stanovništvo, medije i opoziciju.

Jedan anonimni visoki oficir nedavno je izjavio da je svaki politički sporazum besmislen bez kopnene operacije duž granice, čiji bi cilj bio uništavanje Hezbolaha. "Vazdušni napadi neće uništiti njihovu infrastrukturu", dodao je.

Izraelski scenario za eskalaciju rata

Izraelski istoričar Beni Moris se mnogo odlučnije zalaže za proširivanje rata: "Da bi preživeo, Izrael mora da izvrši odlučan udar na Iran. Za to je neophodna politička odluka. Svet bi trebalo da podrži izraelsku operaciju. Čak i ako se to ne desi, opstanak zemlje je važniji od međunarodnih osuda ili sankcija."

"Nema boljeg trenutka za zadavanje strateškog udarca Iranu," dodaje Moris, "s obzirom na trenutnu asimetriju koja postoji između dve zemlje. Izrael ima veliku prednost u vazdušnim sposobnostima, zahvaljujući F-15 i F-35 stelt avionima. Ali, iznad svega, Izrael ima jedinstvenu prednost: poseduje nuklearni arsenal."

Ukoliko bi se Izrael pokazao nesposobnim da uništi iranski nuklearni projekat upotrebom konvencionalnog naoružanja, onda će morati da pribegne nekonvencionalnim sredstvima, podvlači Moris.

Zapravo, Netanjahu nije nepromišljen, smatra Kruk, on veruje da može da primora Vašington da mu se pridruži u ratu protiv Hezbolaha, pa čak i protiv Irana.

Izraelci možda igraju na bezobrazluk, ali svakako nisu naivni, konstatuje Kruk. Bela kuća se već obavezala da će podržati Izrael u ratu protiv Hezbolaha.

Zapad brine i to što Izrael potcenjuje vojne i raketne kapacitete Hezbolaha. Nedavno je o scenariju eskalacije pisao britanski "Ekonomist", koji brine zbog budućih civilnih žrtava.

Naravno, ovakvi scenariji plaše Zapad, koji bi tom slučaju morao da obuzda izraelske trupe.

U stvari, Netanjahu se igra sa ovim strahovima. Što više SAD pokušavaju da obuzdaju Izrael, lestvica eskalacije se sve više podiže, a upravo to je deo izraelskog plana.

Izrael želi ovaj rat, tvrdi britanski obaveštajac, ali se pozitivna rešenja po Izrael za sada ne naziru. Hamas je i dalje snažan, ponovo se naoružava i regrutuje nove snage. Hezbolah je ponizio izraelsku vojski na severu, a Zapadna obala za sada čeka.