Svet

Desnica zbija redove: Italijanska Liga se pridružuje Orbanovoj grupaciji Patriote za Evropu u EP

Portparol mađarskog premijera objavio je danas na svom nalogu na Iksu da se i Nacionalno okupljanje pridružuje Patriotama Evrope
Desnica zbija redove: Italijanska Liga se pridružuje Orbanovoj grupaciji Patriote za Evropu u EPwww.globallookpress.com © Alessandra Carli/Keystone Press Agency

Italijanska partija Liga pridružuje se novoj grupaciji Patriote za Evropu u Evropskom parlamentu mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je danas lider te stranke Mateo Salvini.

"Nakon dugog perioda rada, velika grupacija Patriote, koja će biti odlučujuća za promenu budućnosti ove Evrope, zaživeće danas u Briselu", naveo je na društvenim mrežama Salvini, koji je i zamenik italijanskog premijera i ministar saobraćaja.

Salvini je komentarisao i drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima je Nacionalno okupljanje Marin Le Pen zauzelo treće mesto, nakon što je ova stranka završila na prvom mestu nakon prvog kruga izbora, prenosi "Ansa".

"Ovo je prva noć nakon izbora u Francuskoj sa gomilom 'svi protiv Le Pen' koju je izgradio (francuski predsednik Emanuel) Makron, koji pobeđuje na izborima, ali koji nema brojnost da vlada", naveo je Salvini.

On je istakao da će Nacionalno okupljanje imati 143 poslanika u francuskom parlamentu, više nego ikada pre.

"Svi protiv jednog' su smanjili broj (osvojenih) mesta, ali ne i nivo podrške Marin Le Pen i Žordanu Bardeli, kojima šaljem veliki zagrljaj", naveo je Salvini.

Salvinijeva Liga do sada je bila deo političke grupacije Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu, zajedno sa francuskom strankom Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Orbanov portparol Zoltan Kovač objavio je danas na svom nalogu na Iksu da se i Nacionalno okupljanje pridružuje Patriotama za Evropu.

Austrijska desničarska Slobodarska partija (FPO), Orbanova stranka Fides i populistička češka stranka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg premijera Andreja Babiša nedavno su objavili da će formirati novi savez u Evropskom parlamentu, čiji je cilj, kako su naveli, borba protiv ilegalne imigracije, kao i prenošenje više ovlašćenja sa Brisela na države članice EU.

U međuvremenu, kako je preneo "Politiko", Patriote Evrope dobile su dovoljno podrške da postanu zvanična grupacija u Evropskom parlamentu nakon što je belgijski Flamanski interes saopštio da se pridružuje tom savezu.

Za formiranje grupacije u EP potrebno je 23 poslanika i da u grupaciji bude zastupljena najmanje četvrtina država članica.

U Francuskoj je u nedelju održan drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora, na kojem je, prema preliminarnim rezultatima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, najviše, 182 mesta, osvojila levičarska koalicija Novi narodni front (NFP), dok je Nacionalno okupljanje na trećem mestu sa osvojena 143 mesta.

Na drugom mestu je politički savez aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona, centristički blok Zajedno, koji je, prema tim podacima, osvojio 168 poslaničkih mesta.

image