Estonija priprema testiranje bunkera koji će biti postavljeni na granici sa Rusijom

Projekat izgradnje utvrđene linije uključivaće oko 600 bunkera i koštaće oko 60 miliona evra, a estonske vlasti treba da odaberu konačan dizajn bunkera

Estonija se priprema da testira seriju eksperimentalnih bunkera, koji bi trebalo da postanu deo utvrđene linije duž 294 kilometara prohodnog dela granice ove države sa Ruskom Federacijom, prenosi državna televizija "ERR". Sa druge strane, oko 340 kilometara estonske granice sa Rusijom je neprohodno zahvaljujući velikim šumama i močvarama.

Projekat izgradnje utvrđene linije uključivaće oko 600 bunkera i koštaće oko 60 miliona evra, a estonske vlasti treba da odaberu konačan dizajn bunkera. Kako se navodi, trenutno su u opticaju tri različita modela.

"ERR" prenosi i da će Oružane snage Estonije testirati otpornost ovih modela u septembru, i to tako što će po njima dejstvovati artiljerijskom municijom u kalibru 155 mm, dok se postavljanje bunkera očekuje početkom 2025. godine.

Estonska utvrđenja biće grupisana oko graničnih prelaza Narva na severu i Viru na jugu, dok Čudsko jezero, koje čini veći deo granice sa Rusijom, Estoncima omogućava ogromnu odbrambenu barijeru.

Bunkeri će imati oko 35 kvadratnih metara i biće dizajnirani da drže po 10 vojnika, kao i svu opremu. Oni će biti dizajnirani tako da vojnici mogu da "žive u njima" tokom određenog perioda i da im "pruže zaštitu od neprijateljskih artiljerijskih granata".

Vlada takođe treba da odluči na kojim će tačno lokacijama postaviti odbrambene strukture, a proces nabavke je već dogovoren. Šef odeljenja za infrastrukturu u Državnom centru za odbrambene investicije, Kadi-Kai Kolo, rekao je za ERR, da vlasti žele da postave bunkere na državnom zemljištu, ali da će takođe razgovarati sa vlasnicima privatnog zemljišta do kraja godine.

Podsećanja radi, izgradnja tzv. Baltičke odbrambene linije je prvobitno u januaru najavio estonski ministar odbrane Hano Pevkur, a u projektu učestvuju i Litvanija i Letonija. Osim bunkera, odbrambena linija bi u slučaju sukoba, bila opremljena tenkozaprekama, "zmajevim zubima", bodljikavom žicom i minskim poljima.