Svet

Novi napad na Orbana iz Berlina: Mađarska politika ne predstavlja EU

I tokom Orbanove posete Moskvi poletele su oštre strele iz Evropske unije, pa i iz Nemačke, kada je insistirano da on "podriva osnovne principe spoljne politike EU"
Novi napad na Orbana iz Berlina: Mađarska politika ne predstavlja EU© Tanjug/Andres Martinez Casares/Pool via AP

Premijer Mađarske Viktor Orban otputovao je u Kinu kao nacionalni političar, i ne govori u ime Evrope, izjavio je potpredsednik nemačke vlade Robert Habek.

"Mađarska politika često ne predstavlja suštinu razmišljanja u Evropskoj uniji", rekao je Habek u Štutgartu povodom Orbanove posete Kini i razgovora s kineskim predsednikom Si Đinpingom, prenosi Rojters.

Orban je stigao u nenajavljenu posetu Pekingu, gde se sastao s predsednikom Kine Si Đinpingom, a prethodnih dana posetio je i Moskvu i Kijev.

Orban je rekao tokom susreta s kineskim liderom rekao da je za Mađarsku veoma važno što se Kina zalaže da u svetu bude mir, a ne rat i da Mađarska vrlo ceni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima s Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

image