Zelenski u Poljskoj: Novi bezbednosni sporazum, Varšava će obarati ruske rakete?

Vladimir Zelenski odbio je opciju prema kojoj bi Mađarska mogla da bude potencijalni posrednik u pregovorima sa Moskvom, i najavio formiranje nove legije u Poljskoj koja će se boriti na strani Kijeva

Vladimir Zelenski je u Poljskoj potpisao bezbednosni sporazum sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom, i poručio da zajedno sa Varšavom priprema poseban mehanizam koji će Poljskoj omogućiti da obara ruske rakete i dronove iznad Ukrajine, koji lete ka poljskoj teritoriji, prenosi UNIAN.

Poljski medij "Rmf24.pl" prenosi da se u dokumentu navodi da su potrebni dalji razgovori na ovu temu, kao i da je potrebno postići saglasnost u okviru NATO-a o ovom pitanju. Tusk je poručio i da se čini da je ova odluka "potpuno logična", budući da se u Alijansi već neko vreme diskutovalo o tome kako odgovoriti na ruske raketne napade. Za danas potpisani sporazum sa Kijevom rekao je da se tu radi o "praktičnim zajedničkim obavezama, a ne pustim obećanjima" i da svaka reč u njemu ima svoj značaj.

Kako prenosi portal "Strana.ua", u sporazumu se još govori i o dugoročnim obavezama i namerama, a njegovim potpisivanjem produbljena je saradnja i u nevojnom sektoru, poput sajber bezbednosti, obaveštajnom sektoru, informacionoj bezbednosti i pitanjima koja se tiču zaštite kritički važne infrastrukture.

Jedna od stavki biće i zajednička borba protiv širenja ruskih dezinformacija, prenose poljski mediji.

Zelenski je, na konferenciji za medije, danas otkrio i da će u Poljskoj biti formirana posebna legija dobrovoljaca koju će činiti građani Ukrajine, koji se nalaze u Poljskoj ili drugim zemljama EU. 

"Ovaj legion će se trenirati u Poljskoj i naoružaće ga partneri", izjavio je Zelenski. 

Lider kijevskog režima je, takođe, odbacio mogućnost da Mađarska bude posrednik u pregovorima sa Moskvom, i istakao da bi u toj ulozi želeo da vidi "samo ozbiljne i jake saveznike", poput SAD, Kine i Evropske unije. Očekivano, ponovio je i da njegov mirovni plan nema alternativu. Nešto slično izjavio je i Tusk, koji je istakao da "niko nema pravo da govori u ime Poljske ili cele EU kada je reč o mogućim pregovorima sa Moskvom", ukoliko to prethodno nije dogovoreno.

Podsetimo, Kijev je do sada slične bezbednosne sporazume potpisao sa još 19 zemalja, ali i celom Evropskom unijom.