NATO izvori: Alijansa neće dati Zelenskom ono što hoće na predstojećem samitu

Kijev će morati da prihvati ono što mu se nudi, kažu NATO diplomate

NATO će na predstojećem samitu Vladimiru Zelenskom jasno staviti do znanja da Kijev neće uskoro postati članica Alijanse i da će morati da prihvati šta god mu Zapad bude ponudio u ovom trenutku, preneo je u ponedeljak AFP, pozivajući se na izvore.

Lideri Alijanse će na samitu u Vašingtonu ponoviti da su spremni da nastave da podržavaju Ukrajinu, rekla je agencija, ali neće "u skorije vreme" dati Zelenskom "ono što najviše želi: čvrst poziv ratom razorenoj zemlji da se pridruži njihovoj Alijansi naoružanoj nuklearnim oružjem".

Neimenovani zapadni zvaničnici rekli su za AFP da se nadaju da će na samitu izbeći javno sporečkanje s Ukrajinom, poput onog koje se dogodilo prošle godine kada je Zelenski kritikovao NATO zbog "apsurdne" odluke "bez presedana" da ne pruži Kijevu jasan vremenski okvir za učlanjivanje.

Nekoliko diplomata je reklo da je šef NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku s Zelenskim "unapred izneo šta se nudi".

"Scena je sada bolje pripremljena. Zelenski će morati da prihvati sve što mu se nudi", rekao je neimenovani NATO diplomata za agenciju.

Agencija je takođe, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, napomenula da se Kijev pomirio sa činjenicom da na predstojećem samitu neće dobiti poziv da se pridruži NATO-u, i dodala da Ukrajina stoga namerava da promoviše "osećaj krivice" među članicama Alijanse kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Što se tiče konkretnijih obaveza NATO-a prema Ukrajini, Alijansa će navodno obećati Kijevu isporuku novih PVO sistema, kao i druge mere koje će navodno pomoći Kijevu da "čvršće stane na sopstvene noge".

Jedan diplomata smatra da će to obećanje, u odsustvu drugih suštinskih obaveza, moglo da omogući Zelenskom da samit predstavi kao pobedu Kijeva. "Šta biste radije? Lepe reči u deklaraciji koje ne znače ništa ili vojnu podršku", zapitao se diplomata.

Države članice NATO-a su još 2008. godine zaključile da je budućnost Ukrajine u NATO-u , ne dajući pritom nikakav vremenski okvir za postizanje tog cilja. Nakon puča u Kijevu 2014. koji je podržavao Zapad, Ukrajina je označila članstvo u NATO kao strateški cilj njene spoljne politike.

U jesen 2022. podnela je zvaničnu prijavu bloku nakon što su četiri njena bivša regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji.

Sa druge strane, Moskva je tradicionalno isticala da širenje NATO-a ka granicama Rusije predstavlja pretnju po njen opstanak, a predsednik Vladimir Putin je rekao da su planovi Ukrajine da se pridruži bloku jedan od ključnih razloga za eskalaciju sukoba.