Počele pripreme: Rusi i Belorusi marširaju zajedno na Paradi pobede?

Ambasador Belorusije je rekao da je fokusiran na ekonomskim aspektima učešća "u kontekstu nastavka aktivnog rada u ruskim regionima"

Predstavnici Rusije i Belorusije rade na učešću beloruske vojske na Paradi pobede u Moskvi 2025. godine, saopštila je ambasada Belorusije u Moskvi.

Ambasada je na Telegramu objavila da je nedavno imenovani ambasador Belorusije Aleksandar Rogožnik uručio kopije akreditiva zameniku ministra inostranih poslova Ruske Federacije Mihailu Galužinu. Kako je navedeno, diplomate su razgovarale o različitim aspektima interakcije između dve zemlje.

"Dogovorili smo se da sledeće godine razradimo učešće beloruske vojske na Paradi povodom 80. godišnjice pobede u Moskvi", navodi se u saopštenju ambasade.

Ističe se da se ambasador Belorusije fokusirao na ekonomske aspekte učešća "u kontekstu nastavka aktivnog rada u ruskim regionima".

Učesnici sastanka su se saglasili o važnosti zajedničkih napora za razvoj industrijske saradnje i rešavanje zajedničkog zadatka postizanja tehnološkog suvereniteta.

Potvrdili smo fokus na koordinaciji rada na međunarodnim platformama i u integracionim formatima, Aleksandar Rogožnik je zahvalio ruskoj delegaciji na doslednoj podršci Belorusije po pitanju pristupanja ŠOS-u.

Sagovornici su takođe razgovarali o "pitanjima međuresorne saradnje ministarstava spoljnih poslova i napretku primene dogovora koje su postigli resorni ministri, a razmotrili su i raspored neposrednih kontakata na različitim nivoima", stoji u saopštenju ambasada.