Svet

Lekar koji uverava javnost da je Bajden zdrav je prijatelj i poslovni partner predsedničke porodice

"Njujork tajms" je u ponedeljak objavio da se O'Konor sastao sa specijalistom za Parkinsonovu bolest koji je posetio Belu kuću osam puta u osam meseci, čime je pokrenuta nova runda spekulacija o Bajdenovom zdravstvenom stanju
Lekar koji uverava javnost da je Bajden zdrav je prijatelj i poslovni partner predsedničke porodice© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Američki predsednik Džozef Bajden oslanjao se na optimistične procene lekara Bele kuće Kevina O'Konora o njegovom zdravlju, kako bi ubedio glasače da je sposoban da obavlja predsedničku funkciju.

Međutim, "Politiko" piše da je O'Konor blizak sa predsedničkom porodicom, kao i da je nekadašnji poslovni saradnik predsednikovog brata.

Kada je Bajdenov brat Džim 2017. pokušavao da obezbedi ugovore sa američkim Ministarstvom za veterane, O'Konor ga je upoznao sa medicinskim timom povezanim sa vojskom i pratio ga na sastanku sa upravnikom jedne bolnice, navodi američki magazin.

"Vi i vaš tim jasno delite našu viziju", napisao je O'Konor upravniku bolnice nakon poslovnog sastanka.

Veze tog lekara i porodice Bajden prevazilaze samo poslovnu sferu. U izjavi iz 2018, predsednikova snaja Sara Bajden opisala je O'Konora kao "prijatelja" koji je njenoj porodici često davao medicinske savete.

Kada je Džozef Bajden napustio mesto potpredsednika, O'Konor - lekar kog mu je dodelila vlada - poslao je mejlove mnogim članovima Bajdenovog tima, navodeći: "Svi ste bili zaista važan deo mog života."

"Njujork tajms" je u ponedeljak objavio da se O'Konor sastao sa specijalistom za Parkinsonovu bolest koji je posetio Belu kuću osam puta u osam meseci, čime je pokrenuta nova runda spekulacija o Bajdenovom zdravstvenom stanju.

Stručnjaci za zdravlje predsednika i duga istorija medicinskih zataškavanja, ukazuju na to da bliske lične veze između porodice Bajden i O'Konora predstavljaju problem, kao i da se dovodi u pitanje kredibilitet lekara Bele kuće da tačno prenese stanje zdravlja svog poslodavca.

image