Svet

Nagrada za poljsku vernost NATO-u: SAD odobrile novi kredit za modernizaciju vojske

Poljska trenutno troši četiri odsto BDP-a na odbranu, najviše od svih NATO članica, a uz to je i domaćin američkim i savezničkim trupama
Nagrada za poljsku vernost NATO-u: SAD odobrile novi kredit za modernizaciju vojskeGetty © Photo by Dominika Zarzycka/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je Poljskoj drugi zajam od dve milijarde dolara kao strano vojno finansiranje a zarad jačanja istočnog krila NATO-a.

"Poljska je čvrst saveznik SAD, a ovaj sporazum će dodatno ojačati istočni bok NATO-a. Poljska preduzima veliki program vojne modernizacije, uključujući kupovinu američke odbrambene opreme kao što su avioni F-35, raketni sistemi ′patriot′ i glavni borbeni tenkovi ′abrams′", saopštio je Stejt department.

Navedeno je i da je Poljska lider u Severnoatlantskoj alijansi, te da trenutno troši četiri odsto BDP-a na odbranu, najviše od svih NATO članica.

Takođe, Poljska je domaćin hiljadama američkih i savezničkih vojnika, uključujući štab američkog korpusa u Poznanju.

Sredstva od američkog zajma pomoći će bržu modernizaciju poljske vojne odbrane, to jest nabavku odbrambenog naoružanja iz SAD.

"Kredit će unaprediti napore Poljske za modernizaciju vojske u širokom spektru sposobnosti, značajno doprinoseći jačanju odbrane istočnog krila NATO-a, zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

Vesti o kreditu stižu pošto je Vladimir Zelenski s poljskim premijerom Donaldom Tuskom potpisao bezbednosni sporazum, i poručio da zajedno s Varšavom priprema poseban mehanizam koji će Poljskoj omogućiti da obara ruske rakete i dronove iznad Ukrajine koji lete ka poljskoj teritoriji.

image