Svet

Amerikanci više ne veruju u američki san, a ni svojoj vladi

Prema istraživačkom centru Pju, samo 53 odsto anketiranih još veruje u „američki san“, 41 odsto veruje da su Amerikanci pre mogli da ga ostvare ali da to više nisu, dok šest odsto tvrdi da to nikad nije bilo moguće
Amerikanci više ne veruju u američki san, a ni svojoj vladiGetty © Mario Tama

U SAD, u pozadini političke krize i predstojećih predsedničkih izbora u novembru, sve češće se čuju pesimistična predviđanja o budućnosti Amerike, pa i glasovi o skorom padu "imperije". Ovo potvrđuju i sociološka istraživanja, koja redovno sprovode američki istraživački centri, piše ruski sajt "Katehon".

Anketa Kejto instituta pokazuje je da značajan deo mladih Amerikanaca deli negativna osećanja u vezi sa osnivanjem zemlje i Ustavom SAD.

Otprilike trećina, ili 34 odsto Amerikanaca mlađih od 35 godina, ima negativan stav prema američkoj istoriji, ili ih jednostavno nije briga. Više od četvrtine (28 odsto) Amerikanaca starosti od 35 do 54 godine, i 12 odsto Amerikanaca starijih od 55 godina, imaju slične, negativne stavove o istoriji svoje zemlje.

Skoro tri četvrtine, odnosno 74 odsto, strahuje da bi Amerikanci, "ukoliko ne budu oprezni", mogli izgubiti "slobode koje sada uživaju". Sedamdeset odsto Amerikanaca veruje da se potpisnici Deklaracije o nezavisnosti danas ne bi složili sa načinom na koji se primenjuje Ustav.

Značajno je i da su mnoga pitanja u anketi Kejto instituta posvećena temi kriminala i odnosa prema državnoj represiji, što pokazuje trenutnu atmosferu u SAD.

I demokrate i republikanci daju prioritet većini prava koje im garantuje Ustav. Na primer, velika većina na obe strane podjednako ceni pravo na jednakost pred zakonom, pravo na okupljanje, glasanje, na privatnost, na privatno vlasništvo ili pravo na slobodu štampe. Ipak, postoje i neke značajne razlike.

Republikanci se zalažu za pravo da nose oružje, i to podržava 66 odsto, u odnosu na svega 17 odsto demokrata.

Gubitak vere u "američki san"

Mladi Amerikanci manje znaju o američkoj istoriji nego stariji. Na primer, 50 odsto Amerikanaca mlađih od 30 godina ne zna da je Tomas Džeferson autor Deklaracije o nezavisnosti, u poređenju sa 34 odsto Amerikanaca starijih od 55 godina.

Trideset dva odsto Amerikanaca mlađih od 30 godina ne zna da je Deklaracija o nezavisnosti dovela do Američke revolucije, niti da se Amerika otcepila od Britanije, u poređenju sa 19 odsto Amerikanaca starijih od 65 godina.

Prema istraživačkom centru Pju, samo 53 odsto anketiranih veruje u "američki san", 41 odsto veruje da su Amerikanci pre mogli da ga ostvare ali da to više ne mogu. Šest odsto tvrdi da to nikada i nije bilo moguće. Istraživanje je obuhvatilo 8.709 odraslih Amerikanaca.

Prema drugom istraživanju istog centra, poverenje Amerikanaca u saveznu vladu je i dalje nisko, iako je poraslo u odnosu na prošlu godinu. Danas samo 22 odsto odraslih Amerikanaca tvrdi da će vlada uvek, ili u većini slučajeva, učiniti "pravu stvar", u odnosu na 16 odsto u junu 2023.

Uopšte, kako pokazuju ankete, javno mnjenje je podeljeno o pitanju sposobnosti zemlje da rešava probleme. Otprilike polovina Amerikanaca, 52 odsto, veruje da SAD ne mogu da reše svoje važne probleme.

image