Svet

Gruzija mora da sačeka: Proces integracije u Evropsku uniju je obustavljen

EU nije zadovoljna "antizapadnom i antievropskom retorikom" gruzijskih vlasti, koja im nije jasna i nije u skladu sa deklarisanim ciljem ulaska u savez, objasnio je ambasador Pavel Gerčinski
Gruzija mora da sačeka: Proces integracije u Evropsku uniju je obustavljenGetty © Nicolo Vincenzo Malvestuto

Proces integracije Gruzije u Evropsku uniju je obustavljen, izjavio je ambasador EU u Tbilisiju Pavel Gerčinski.

"Namere aktuelne gruzijske vlade nisu jasne liderima Evropske unije. Zakon o transparentnosti stranog uticaja je očigledno korak unazad. Takođe, antizapadna i antievropska retorika je potpuno nespojiva sa deklarisanim ciljem ulaska u Evropsku uniju", opravdao je Gerčinski odluku EU.

Evropska unija se nada da će nakon parlamentarnih izbora u oktobru nova vlada Gruzije, "ma kakva ona bila", ponovo "početi ozbiljan rad" na članstvu u EU, dodao je Gerčinski.

Parlamentarni izbori u Gruziji biće održani 26. oktobra, a ruska Spoljna obaveštajna služba je upozorila komšije da SAD imaju "odlučan stav" da promene vlast u Gruziji nakon izbora.

Gruzija se suočava sa pritiskom zapadnih zemalja koje su uputile otvorene pretnje Tbilisiju gde je nedavno usvojen zakon o stranim agentima.

Taj zakon je trn u oku zapadnom svetu koji ga je nazvao "ruski zakon", aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine. Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji.

Zakon o transparentnosti stranog uticaja, zapravo, predviđa registraciju neprofitnih pravnih lica i medija koji prihode stiču iz inostranstva.

Konkretno, Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je višesmernu reviziju saradnje sa Gruzijom, Vašington je obećao i novu politiku o viznim ograničenjima i počeo da preispituje sve programe saradnje sa Tbilisijem, dok je Pentagon odložio zajedničke vojne vežbe.

Evropska unija je zapretila uvođenjem mera i zamrzavanjem zahteva republike za članstvo.

Vladajuća partija Gruzije nazvala je odluku SAD komičnom i bez presedana i istakla da politika ucena i pretnje ne odgovara duhu strateškog partnerstva.

Moskva sa svoje strane upozorava da Zapad pokušava da sprovede novi "Majdan" u Gruziji do oktobra, kako bi stvorio novi izvor tenzija na ruskoj granici.

image