Kriza u kojoj se nalaze lideri NATO-a zaseniće samit: Šta se očekuje u Vašingtonu?

Makrona brinu domaći problemi, javnost se brine zbog Bajdenove (ne)sposobnosti, a ceo NATO se brine zbog Orbana

Samit NATO-a koji počinje u Vašingtonu biće u senci unutrašnjeg haosa u Alijansi i kriza u kojim se nalaze njihovi lideri, izveštavaju "Blumberg" i "Fajnenšel tajms".

Dok predsednik SAD Džozef Bajden odbacuje pitanja o svojim kognitivnim sposobnostima nakon katastrofalnog nastupa u debati, francuski predsednik Emanuel Makron mora da se okrene unutrašnjim pitanjima i stvaranju nove vladajuće koalicije.

Pored toga, premijer članice NATO-a Viktor Orban otišao je Moskvu na razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i potom u Kinu na sastanke sa predsednikom Si Đinpingom, što je razbesnelo saveznike, piše Blumberg.

Šta se sve dešava

Francuske finansije: Dok se francuski predsednik Makron priprema za sezonu izgradnje koalicije nakon šokantnih rezultata izbora u nedelju, investitori se suočavaju sa realnošću i činjenicom da je francuski fiskalni deficit urgentno pitanje.

Orbanov savez: Nova grupa mađarskog premijera Viktora Orbana "Patriote za Evropu" dobila je novi podsticaj kada su stranke desnice koje predvode Marin le Pen i Mateo Salvini istakle da planiraju da mu se pridruže. Nova alijansa će imati 84 člana iz 12 zemalja.

Moldavski izbori: Moldavska proruska socijalistička opozicija neočekivano je podržala bivšeg glavnog tužioca kao svog kandidata na ovogodišnjim predsedničkim izborima. Aktuelna vlast se i dalje nada da će zacrtati put ka pridruživanju EU.

Pored toga, na agendi NATO saveznika naći će se i problemi sa platformom za dostavu hrane, situacija u Ukrajini, problem nemačkog sela iz kog su se stanovnici iselili zbog rudnika uglja i fond Evropske investicione banke za finansiranje startapova i klimatskih projekata u Španiji, prenosi "Blumberg".