Svet

Američki institut za mir: Brojne NATO članice najavljuju novu vojnu pomoć za Ukrajinu

Pred članicama su velika bezbednosna pitanja, ali izdaci za Ukrajinu, navodno, neće biti dovedeni u pitanje
Američki institut za mir: Brojne NATO članice najavljuju novu vojnu pomoć za Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Mnoge države članice NATO-a najavljuju novu pomoć za Ukrajinu u ratu s Rusijom, a Američki institut za mir očekuju nastavak vojne pomoći Kijevu bar na istom nivou kao i do sada, s tendencijom rasta, izjavio je potpredsednik tog instituta američke vlade Vilijam Tejlor srpskim novinarima uoči današnjeg Samita NATO-a.

Odlazeći generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg najavio je ranije da će jedna od tri ključne teme vašingtonskog samita NATO-a biti Ukrajina, a Tejlor, nekadašnji ambasador SAD u Ukrajini, sada potpredsednik za Rusiju i Evropu Američkog instituta za mir, kaže da će pomoć članica NATO-a Ukrajini biti u najmanju ruku ista kao do sada.

"Mnoge države zapravo najavljuju novu pomoć, novu vojnu pomoć Ukrajini na ovom samitu NATO-a, uključujući Sjedinjene Države. Obezbediće dodatne resurse, dodatnu protivvazdušnu odbranu, posebno protivvazdušnu odbranu, ali i drugo, tako da će nivo pomoći, mislim da ćete videti, nastaviti da raste", istakao je Tejlor.

Govoreći o temama o kojima će raspravljati šefovi država i vlada zemalja članica Alijanse, viši savetnik u Američkom institutu za mir Donald Jensen navodi da su pred članicama velika bezbednosna pitanja.

"Mi smo u periodu tranzicije, mi smo u periodu rivalstva velikih sila, mi smo u periodu kada su Kina i Rusija agresivnije, ali mi smo i u periodu kada se razvija novo veoma moćno oružje s narušenom bezbednosnom arhitekturom. NATO mora da razmatra sva ova pitanja", rekao je Jensen.

U analizi Američkog instituta za mir navedeno je da bi sastanak u prestonici SAD trebalo da bude provera stvarnog stanja NATO sposobnosti u vreme obnovljenog geopolitičkog rivalstva i rastućih opasnosti širom sveta.

Američki institut za mir je nacionalni, nestranački, nezavisni institut, koji je osnovao Kongres.

Godišnji samit NATO-a počinje danas u Vašingtonu i trajaće do 11. jula.

Održavanje samita podudara se s obeležavanjem 75. godišnjice osnivanja NATO-a.

image