Svet

Džordžija u rukama demokrata: Senator pobedio bivšeg fudbalera

Demokrate su osvojile uporište u tradicionalno republikanskoj Džordžiji i naneli udarac Trampovoj kampanji
Džordžija u rukama demokrata: Senator pobedio bivšeg fudbalerawww.globallookpress.com © Rod Lamkey/Keystone Press Agency

Demokratski senator Rafael Vornok pobedio je republikanca Heršela Vokera u drugom krugu izbora za američki Senata u Džordžiji okončavši žestoku trku u državi koja je poslednjih godina postala centar političkog univerzuma SAD.

Vornokova pobeda osigurala je demokratama uporište na "dubokom Jugu" uoči predsedničkih izbora 2024.

Na međuizborima u novembru, Vornok je osvojio 49,4 odsto glasova naspram Vokerovih 48,5 odsto. Kako nijedan kandidat nije postigao potrebnih 50 odsto glasova potrebnih za potpunu pobedu, organizovan je drugi krug gde je demokratski kandidat osvojio 50,8 odsti a Voker 49,2 odsto glasova, na osnovu 99 procenata prebrojanih.

Rezultati su "zacementirali" Džordžiju kao "bojno polje" koje će igrati važnu ulogu u predsedničkim izborima 2024. Demokrate su u protekle dve godine pobedile u tri trke za Senat u nekadašnjim republikanskim uporištima.

Vornokova pobeda ne samo da daje demokratama 51 mesto u Senatu, već im je obezbedila i neposrednije koristi: mogućnost da odustanu od sporazuma o podeli vlasti (u slučaju da je Senat podeljen pola-pola) i ubace još demokrata u odbore, što bi zauzvrat omogućilo stranci da brže potvrdi kandidate za sudije predsednika Džozefa Bajdena.

Poraz bivšeg američkog fudbalera Vokera je takođe prepreka za Donalda Trampa koji planira ponovo da se kandiduje za Belu kuću 2024. Bivši predsednik je podržao Vokera i desetine drugih republikanaca visokog profila na ovogodišnjim izborima na sredini mandata, ali je završio sa mešovitim rezultatom u svojim najkonkurentnijim trkama, piše Rojters.

Tramp je na proteklim izborima za Kongres podržao Volkera i desetine drugih istaknutih republikanskih kandidata. Volkerovu kampanju opterećivao je niz optužbi, uključujući i tvrdnje bivših djevojaka, koje je negirao, da ih je ohrabrivao na abortus, iako je javno tražio da se prekid trudnoće proglasi nelegalnim.

image