Svet

Sijarto o rezoluciji koju će NATO usvojiti: Mi u tome nećemo učestvovati

Šef mađarske diplomatije ponavlja da Mađari neće slati svoje vojnike, oružje niti sredstva Ukrajini
Sijarto o rezoluciji koju će NATO usvojiti: Mi u tome nećemo učestvovatiGetty © Thierry Monasse / Contributor

Nacrt rezolucije koju NATO planira da usvoji na kraju ovogodišnjeg samita Alijanse pokazuje "potpuno odsustvo razumevanja" za ukrajinsku krizu jer se rešenje ne može pronaći na frontu, poručio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto pred početak NATO samita u Vašingtonu.

"Rešenje nije na bojnom polju. Nejasno je da se to ne vidi nakon dve i po godine. NATO će započeti misiju podrške Ukrajini. Mi u tome ne učestvujemo - ne isporučujemo oružje, ne dajemo vojnike, ne učestvujemo u finansiranju", poručio je on u objavi na Fejsbuku, prenose RIA Novosti.

Budimpešta je time još jednom potvrdila svoj stav da ne želi da rizikuje direktnu konfrontaciju sa Rusijom, budući da NATO želi da preuzme ulogu glavnog koordinatora za naoružavanje Kijeva. Sredinom juna Alijansa je potvrdila da Budimpešta ima pravo da ne učestvuje u najavljenoj NATO misiji u Ukrajini, o kojoj će biti reči na ovogodišnjem samitu.

Orban je zatim otputovao prvo u Kijev, a zatim i u Moskvu i Peking, gde je sa liderima režima ovih država razgovarao o ukrajinskoj krizi, a sve neposredno pred NATO samit u Vašingtonu. 

Govoreći o sastanku sa Vladimirom Zelenskim i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Orban je istakao da se njihovi stavovi veoma razlikuju, ali i da je potrebno nastaviti dijalog, budući da je Evropi potreban mir, i da je na njemu potrebno raditi.

image