Svet

Najavljena blokada Orbanovog saveza u EP: Ne daju im nijedan odbor

Neimenovani izvori rekli su za "Euraktiv" da Evropski konzervativci i reformisti (ECR) italijanske premijerke Đorđe Meloni žele da dobiju Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove
Najavljena blokada Orbanovog saveza u EP: Ne daju im nijedan odbor© Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Proevropske snage u Evropskom parlamentu (EP) dogovorile su se da blokiraju bilo kog člana novoosnovane krajnje desničarske grupacije "Patriote za Evropu" da dobiju bilo kakav odbor u EP, prenosi "Euraktiv" pozivajući se na dva neimenovana izvora iz EP.

Kako dodaje, "progresivne snage" u EP nastoje i da spreče Evropske konzervativce i reformiste (ECR) da dobiju Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE).

"Evropska narodna partija (EPP), socijalisti EU i liberali (Obnovimo Evropu) dogovorili su se o primeni sanitarnog kordona kada su u pitanju odbori narednog EU parlamenta", rekao je izvor iz grupacije socijalista i demokrata za "Euraktiv".

Zvaničnik iz EPP potvrdio je dogovor između tri grupacije, koje, prema poslednjim podacima, imaju 400 od 720 mesta u EP.

Političke grupacije u EP sastale su se sinoć kako bi razgovarale o listi želja za naredne odbore Evropskog parlamenta.

Neimenovani izvori rekli su za "Euraktiv" da Evropski konzervativci i reformisti (ECR) italijanske premijerke Đorđe Meloni žele da dobiju Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE).

Reč je o odboru koji se posebno bavi vladavinom prava u nekoliko zemalja, uključujući u Poljskoj, koju u ECR predstavlja partija tvrdokorne desnice Pravo i pravda.

Međutim, zvaničnik socijalista i demokrata rekao je da će progresivne snage učiniti sve što je moguće da spreče ECR da dobije odbor LIBE.

"Socijalisti, liberali, zeleni, levica i deo EPP ni na koji način ne žele da ECR dobije ovaj odbor i mi ćemo učiniti sve što je moguće da ih blokiramo", naveo je ovaj zvaničnik.

On je dodao da postoji razumevanje da EPP želi da udovolji Meloni i da je "drži blizu", ali da ECR ne može da dobije odbor LIBE.

Prema listi u koju je "Euraktiv" imao uvid, EPP kao prioritet postavila je dobijanje Odbora za spoljne poslove, Odbor za budžetsku kontrolu, Odbor za industriju, istraživanje i energetiku, Odbor za ribarstvo, kao i Odbora za javno zdravlje.

Socijalisti su se fokusirali na Odbor za međunarodnu trgovinu, Odbor za ekonomska i monetarna pitanja, Odbor za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane, Odbor za regionalni razvoj i Odbor za ženska prava i ravnopravnost polova.

S druge strane, ECR, pored LIBE, želi da dobije i Odbor za budžet i Odbor za peticije, a predsedavajuće odborima trebalo bi da dobiju i zeleni i levica.
U EP je juče zvanično osnovana politička grupacija Patriote za Evropu, koja je sa 84 poslanika iz 12 zemalja postala treća najveća politička grupacija u ovoj instituciji EU.

Za predsednika Patriota za Evropu izabran je lider francuskog Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela, dok je za prvog potpredsednika izabrana Kinga Gal iz stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

image