Rijad zapretio da će prodati evropski dug ako G7 zamrzne rusku imovinu

Potez Saudijske Arabije naglašava sve veći uticaj Rijada na svetskoj sceni i poteškoće G7 da pridobije podršku Globalnog juga u kontekstu rusko ukrajinskog sukoba, zaključuje američka agencija

Ministarstvo finansija Saudijske Arabije je ranije ove godine privatno poručilo nekim članicama Grupe 7 (G7) da bi moglo prodati deo evropskog duga koji Rijad trenutno drži, ako bi G7 zaplenila zamrznutu rusku imovinu kako bi finansirala Ukrajinu, rekli su anonimni izvori za "Blumberg".

Podsetimo, nakon što su zemlje G7 i Evropske unije u maju i junu razmatrale kako da iskoriste zamrznute ruske resurse, dok su SAD i Velika Britanija urgirale kod saveznika da preduzmu oštrije korake, uključujući i direktnu zaplenu.

Pojedine članice EU bile su protiv te ideje, te je na kraju donesena odluka da se profit od zamrznute ruske imovine vredne oko 260 milijardi evra iskoristi za servisiranje zajmova Kijevu. 

Upozorenje Saudijske Arabije verovatno je uticalo na stav zemalja koje su se protivile konfiskovanju ruske imovine, rekli su anonimni izvori.

Saudijska Arabija drži evropske i francuske obveznice u vrednosti od desetina milijardi evra, te njihova prodaja ne bi imala značajnije posledice po matične ekonomije, ali su evropski zvaničnici bili zabrinuti da bi, u tom slučaju, druge zemlje mogle da slede primer Rijada.

Ostaje nejasno da li je Saudijska Arabija povukla ovaj potez zbog solidarnosti s Rusijom ili iz sopstvenih interesa, odnosno straha da bi imovina drugih zemalja takođe mogla biti zamrznuta u budućnosti, kažu izvori za "Blumberg".

Bez obzira na motiv, potez Saudijske Arabije naglašava sve veći uticaj Rijada na svetskoj sceni i poteškoće G7 da pridobije podršku Globalnog juga u kontekstu rusko ukrajinskog sukoba, zaključuje američka agencija.