Svet

Švajcarska podnela zahtev za pridruživanje "Evropskoj inicijativi nebeskog štita"

Šemu protivvazdušne odbrane, koju je pokrenula Nemačka 2022, uglavnom podržavaju članice NATO-a
Švajcarska podnela zahtev za pridruživanje "Evropskoj inicijativi nebeskog štita"www.globallookpress.com © © Frank Hammerschmidt

Neutralna Švajcarska podnela je zahtev za pridruživanje šemi protivvazdušne odbrane "Evropska inicijativa nebeskog štita" (ESSI), u vreme povećane zabrinutosti oko bezbednosti zbog rata u Ukrajini.

Šemu, koju je pokrenula Nemačka 2022. godine, uglavnom, ali ne isključivo, podržavaju članice NATO-a.

Šef švajcarskog odeljena za nacionalno naoružanje Urs Loer potpisao je u ponedeljak zahtev za članstvo, saopštila je danas švajcarska vlada.

Inicijativa ima za cilj smanjenje troškova za zemlje koordinacijom nabavke vazdušnih i protivraketnih odbrambenih sistema, kao što je raketni sistem "patriot". Takođe ima za cilj da omogući saradnju u obuci, održavanju i logistici, prenosi Rojters.

Očekuje se da će države članice ESSI, koje uključuju Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju i Litvaniju, uskoro razmotriti švajcarsku aplikaciju.

Nakon konsultacija, zemlje članice imaju dva meseca da daju saglasnost ili izraze rezerve u pogledu pridruživanja Švajcarske programu, saopštila je vlada.

Švajcarska je u aprilu objavila da će se pridružiti ESSI-ju.

image