Svet

"Politiko": EU bi mogla da okonča predsedavanje Mađarske zbog Orbanovog puta u Moskvu

U Briselu postoji "veoma jasno političko neodobravanje" Orbanovih poteza, a posebno skorašnjeg puta u Moskvu, rekao je anonimni EU diplomata za proatlantski list
"Politiko": EU bi mogla da okonča predsedavanje Mađarske zbog Orbanovog puta u MoskvuGetty © Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket

Evropska unija bi mogla da povuče mandat Mađarske za predsedavanje nad blokom zbog posete premijera Viktora Orbana Moskvi, rekli su diplomatski izvori za "Politiko".

Orban je prošle nedelje otišao u Ukrajinu, nakon što je preuzeo predsedavanje Evropskim savetom pod sloganom "Učinimo Evropu ponovo velikom" (MEGA), što je direktna paralela krilatice Donalda Trampa. Mađarski premijer je zatim je otišao u Rusiju, što je izazvalo panične reakcije Brisela i Kijeva.

"Države članice su već bile iznervirane motom 'MEGA'. Ali sastanak sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom trajno će zaseniti mađarsko predsedavanje", izvestio je "Politiko" u ponedeljak uveče, pozivajući se na neimenovanog EU diplomatu, koji je dodao da se tim sastankom mađarsko predsedavanje "završava pre nego što je zaista počelo".

"Politiko" je naveo da se Orban "odmetnuo" i nagovestio da bi ambasadori EU "mogli da pređu sa javnih osuda na konkretne akcije za obuzdavanje" Budimpešte na sastanku u sredu.

Postoji "veoma jasno političko neodobravanje" Orbanovih poteza u Briselu, rekao je drugi anonimni diplomata, dodavši da ambasadori "sada razgovaraju šta tačno da urade u sredu".

Blok "može da se reši mađarskog predsedavanja u roku od nekoliko nedelja", tvrdi Daniel Hegedus, viši saradnik u istraživačkom centru "Nemački Maršalov fond".

On je izneo niz koraka pomoću kojih bi Brisel mogao da pomeri početak poljskog predsedavanja za 1. septembar i tako skrati mađarski mandat, kako bi "prikačio negativne posledice Orbanovom ponašanju".

Za to bi bila potrebna većina od četiri petine u Evropskom savetu.

Orban je odbacio kritike da nema mandat da predstavlja EU na svojoj diplomatskoj turneji, rekavši da njegova mirovna misija ne predstavlja klasične pregovore i da mu stoga mandat ne treba. Veće sile bi mogle da okončaju sukob, ali Mađarska može biti "oruđe za dobro u Božjim rukama" i da promoviše mir, rekao je mađarski lider prošlog petka na državnom radiju.

Mađarska se dugo protivila evropskoj politici bezrezervne podrške Ukrajini, i pozivala Brisel umesto toga da se zalaže za mir. Budimpešta je blokirala planove za finansiranje kupovine oružja Kijevu, odbila je da učestvuje u programu obuke ukrajinskih trupa i odbila je da dozvoli da oružje i oprema za Ukrajinu prelaze preko njene teritorije.

image