Svet

Zelenski: Boriću se da na samitu NATO-a budu donete odluke za jačanje ukrajinske PVO

Borimo se za dodatne bezbednosne garancije za Ukrajinu, dodao je Zelenski u video-poruci
Zelenski: Boriću se da na samitu NATO-a budu donete odluke za jačanje ukrajinske PVO© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Vladimir Zelenski izjavio je danas, po dolasku u Vašington, da će se boriti da na samitu NATO-a budu donete odluke za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i za isporuku više borbenih aviona F-16.

"Borimo se za dodatne bezbednosne garancije za Ukrajinu, što podrazumeva vojnu, finansijsku i političku podršku", rekao je Zelenski u video-snimku koji je objavio na svom Telegram nalogu, preneo je Rojters.

U video-poruci on je naveo i da će se boriti za veći broj PVO sistema za Ukrajinu, kao i da je siguran da će se to dogoditi.

Na samitu NATO-a u Vašingtonu od 9. do 11. jula biće obeležena 75. godišnjica alijanse, a takođe će biti potvrđeno imenovanje Marka Rutea za novog generalnog sekretara.

To će ujedno biti i prvi put da će na samitu učestvovati 32 članice alijanse, nakon što su Finska i Švedska pristupile NATO-u.

Na trodnevnom samitu raspravljaće se, između ostalog, o jačanju odbrambenih sposobnosti NATO, kao i o povećanom doprinosu evropskih država članica NATO-a i Kanade za realizaciju planiranih investicija. Na dnevnom redu je i potvrda podrške Ukrajini, kao i saradnji NATO-a sa partnerima kao što su EU, Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

image