Svet

Blinken: NATO će kupiti više od deset hiljada ženskih pancira za Oružane snage Ukrajine

Saveznici iz Severnoatlantske alijanse obezbediće više od sedam miliona dolara za kupovinu opreme za žene u ukrajinskoj vojsci, izjavio je državni sekretar SAD
Blinken: NATO će kupiti više od deset hiljada ženskih pancira za Oružane snage Ukrajine© Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

NATO saveznici će obezbediti više od 10.000 ženskih pancira za Oružane snage Ukrajine, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Danas objavljujemo da će saveznici iz NATO-a obezbediti više od sedam miliona dolara za kupovinu opreme za žene u ukrajinskim oružanim snagama, uključujući više od 10.000 pancira, uniformi i čizama", rekao je Blinken na samitu NATO-a u Vašingtonu.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje i direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da će svaka isporuka koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne vodi pregovorima.

image