Svet

Ukratko, 9. jul: Modiju uručeno najviše državno priznanje na kraju posete Moskvi; Počeo NATO samit

Savet ministara BiH odbacio je inicijativu da 11. jul bude proglašen danom žalosti na celoj teritoriji BiH, a Skupština Gradske opštine Stari grad dobila je novog predsednika, Marka Bastaća, kojeg su podržali i odbornici SNS-a
Ukratko, 9. jul: Modiju uručeno najviše državno priznanje na kraju posete Moskvi; Počeo NATO samit© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
  • Završena je dvodnevna poseta premijera Indije Narendre Modija Ruskoj federaciji. Poseta je uključivala višesatne neformalne razgovore u opuštenoj atmosferi u rezidenciji predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i zvanične sastanke, uz učešće obe delegacije. Poslednjeg dana posete, Putin je uručio indijskom premijeru Modiju najviše državno priznanje, orden Svetog Andreja Prvozvanog za njegov doprinos razvoju strateških odnosa Moskve i Nju Delhija.
  • U Vašingtonu je počeo trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini. Nacrt rezolucije koju NATO planira da usvoji na kraju ovogodišnjeg samita Alijanse pokazuje "potpuno odsustvo razumevanja" za ukrajinsku krizu, poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto uoči početka samita i rekao da Mađarska ne učestvuje u tome. 
  • Savet ministara BiH odbacio je inicijativu da 11. jul bude proglašen danom žalosti na celoj teritoriji BiH. Iz Saveta ministara saopšteno je da u dva kruga glasanja nije postignut konsenzus o ovoj inicijativi koju je predložio zamenik predsedavajuće i ministar odbrane Zukan Helez.
  • Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je Ukaz kojim se proizvođačima oružja dozvoljava da pri izradi naoružanja koriste intelektualnu svojinu koja ne pripada Ruskoj Federaciji. 
  • Novi predsednik Skupštine Gradske opštine Stari grad je Marko Bastać, čiji izbor su podržali i odbornici Srpske napredne stranke. Za Bastaća su glasala 33 odbornika: 21 iz koalicije okupljene oko SNS, deset predstavnika liste "Čuvari Starog grada" i po jedan odbornik Narodne stranke i liste "Za zeleni Stari grad" dr Dejana Žujovića.
  • Delegacija Vlade Crne Gore u kojoj će biti ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, ministarka prosvete i nauke Anđela Jakšić Stojanović, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, kao i državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović, prisustvovaće komemoraciji u Potočarima na godišnjicu srebreničke tragedije. Obeležavanju 11. jula u Potočarima prisustvovaće i delegacija Skupštine Crne Gore koju će, kako je najavljeno, predvoditi potpredsednica Parlamenata Zdenka Popović.
  • Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić pozvala je u obraćanju na svečanoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Republike Srpske, koji BiH definiše kao dva entiteta i tri konstitutivna naroda s tim da je, kako je navela, Srpska nepovrediva i neprikosnovena.
  • Parisko tužilaštvo otvorilo je istragu zbog sumnje na nedozvoljeno finansiranje kampanje liderke desničarskog Nacionalnog okupljanja Marin le Pen tokom predsedničkih izbora 2022. godine, prenosi BFMTV pozivajući se na svoje izvore. Odluka o pokretanju istrage doneta je nakon objavljivanja izveštaja Nacionalne komisije za troškove kampanja i političko finansiranje u aprilu.
  • Na predlog osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici počelo je saslušavanje 14 direktora osnovnih i srednjih škola na severu Kosova i Metohije zbog "izbegavanja procesa glasanja" – dela za koje je predviđena kazna u trajanju od jedne do dve godine zatvora.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso o prioritetnim projektima u oblasti energetike i infrastrukture, reformskoj agendi i Planu rasta za Zapadni Balkan, kao i potencijalu Srbije za nova ulaganja u okviru izložbe Ekspo 2027, koja bi dodatno produbila saradnju EBRD i naše zemlje.
  • Novoizabrani predsednik Irana Masud Pezeškijan izjavio je da stav Irana prema Izraelu ostaje isti i da pokreti otpora širom regiona neće dozvoliti nastavak "izraelske zločinačke politike" prema Palestincima. Mediji su preneli i da je iranski predsednik rekao svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da će uskoro biti potpisan Sporazum o sveobuhvatnoj saradnji Moskve i Teherana.
  • Švajcarska je proširila listu sankcija protiv Rusije kako bi uključila i dodatne mere koje je nedavno usvojila EU, a kako je saopšteno iz vlade ove zemlje sankcije su uvedene protiv još 69 pojedinaca i 86 entiteta.

image