Svet

"Pokazatelj velikih promena": Koliki je značaj susreta Putina i Modija?

Pored brojnih značajnih stavki u zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali Putin i Modi, ne treba zanemariti ni simboličku dimenziju susreta, smatra Borislav Korkodelović
"Pokazatelj velikih promena": Koliki je značaj susreta Putina i Modija?www.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Dvodnevna poseta indijskog premijera Narendre Modija Moskvi jedan je od pokazatelja da živimo u vremenu velikih promena u međunarodnoj zajednici koje možemo neposredno pratiti, kaže spoljnopolitički analitičar Borislav Korkodelović za RT Balkan.

Na značaj posete u kontekstu rusko-indijskih odnosa, ali i stvaranja "pravednijeg, višestranog sveta" u čemu je, kako kaže Korkodelović, Rusija učinila presudan korak pokretanjem Specijalne vojne operacije, ukazuju i stavke iz zajedničke izjave koju su potpisali Modi i ruski predsednik Vladimir Putin.

U njoj se odnosi Moskve i Nju Delhija opisuju kao "privilegovano strateško partnerstvo", poziva se na reformaciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija i uključivanje Nju Delhija u isti, sprovođenje rezolucije UN o prekidu vatre i oslobađanju zarobljenika u Pojasu Gaze, veću zastupljenost nacionalnih valuta u bilateralnoj trgovini, i postizanje trgovinske razmene u vrednosti od 100 milijardi dolara do 2030. godine.

Putin i Modi su takođe istakli da se zalažu za mirno rešenje ukrajinske krize putem dijaloga i diplomatije, da planiraju da stimulišu nove zajedničke ekonomske projekte i nove investicije, i opisali saradnju u energetici kao jedan od prioriteta kada je reč o razvoju saradnje.

Međutim, ne treba zaboraviti ni simboličku važnost Modijeve posete, napominje Korkodelović. Indijski premijer je pre svog dolaska u Moskvu ruskog predsednika nazvao "prijateljem", a ruska prestonica je bila prva međunarodna destinacija u koju je Modi otputovao nakon što je osvojio treći mandat. To je ujedno bila i prva njegova poseta Moskvi od eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba.

Sve to govori da su namere Zapada da Rusiju izoluje na međunarodnom planu i izazove razdor u odnosima Moskve i Nju Delhija propale, napominje Borislav Korkodelović.

Pozicija Indije u "velikoj igri"

Uprkos tome, kao i činjenici da je Modijev Susret s Putinom izazvao negodovanje Vašingtona, ne treba zaključiti da će Nju Delhi u bliskoj budućnosti pridružiti Rusiji u konfrontaciji s Zapadom, ali ni da će se Indija odreći odnosa s Rusijom. 

"Indija će nastaviti da balansira između Rusije i Zapada, ali će u tome biti vođena pragmatizmom i nacionalnim interesima – a koji su od eskalacije ukrajinskog sukoba išli u prilog saradnji s Rusijom", kaže naš sagovornik.

Jasno i brzo blokovsko prestrojavanje na stranu Rusije i Kine, sa kojima Indija deli članstvo u BRIKS-u i ŠOS-u, ne treba očekivati ni zbog aktuelnih sporova između Pekinga i Nju Delhija.

Podsetimo, Indija i Kina dele nejasno definisanu granicu dužine 3.440 kilometara u regionu Himalaja, koja je bila poprište brojnih sukoba. Tenzije su se poslednji put rasplamsale u junu 2020, nakon što su se trupe dveju strana sukobile u spornoj dolini Galvan.

Kada je u pitanju geopolitička pozicija Nju Delhija, Korkodelović takođe napominje da postoje tri "trougla moći", kakvim ih je definisao Henri Kisindžer, na koje treba obratiti pažnju – trougao Rusija-Indija-Kina, trougao SAD-Kina-Indija, i trougao SAD-Kina-Rusija. 

U tom kontekstu, odnosno kontekstu rešavanja spora između Nju Delhija i Pekinga, Moskva i bilateralni odnosi Rusije i Indije mogu igrati ključnu ulogu, napominje naš sagovornik. 

Korkodelović podseća da su ministri spoljnih poslova Indije i Kine, Subramanjam Džaišankar i Vang Ji, na ovogodišnjem samitu ŠOS-a u Astani obećali da će "udvostručiti" napore da se aktuelni sporovi reše i dodaje da će još jedna prilika za učvršćivanje odnosa u trouglu Rusija-Indija-Kina biti predstojeći samit BRIKS-a u Kazanju.

image