Svet

Bajden otvorio NATO samit uz novi gaf i novo obećanje PVO sistema za Ukrajinu (VIDEO)

Prema rečima šefa Bele kuće, Sjedinjene Države nameravaju da učine Ukrajinu prioritetnom destinacijom za snabdevanje protivvazdušnom odbrambenom municijom, a dobiće ih ranije nego bilo koji drugi saveznik Vašingtona
Bajden otvorio NATO samit uz novi gaf i novo obećanje PVO sistema za Ukrajinu (VIDEO)© Tanjug/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP

Američki predsednik Džo Bajden otvorio je u utorak samit NATO u Vašingtonu najavivši planove za isporuku nove protivvazdušne odbrane Ukrajini - pet strateških i desetine taktičkih sistema protivvazdušne odbrane.

"SAD, Nemačka, Holandija, Rumunija i Italija obezbediće Ukrajini pet dodatnih strateških sistema PVO U narednim mesecima, Sjedinjene Države i naši partneri će Ukrajini obezbediti desetine dodatnih taktičkih sistema PVO", rekao je predsednik Džozef Bajden na zvaničnoj ceremoniji otvaranja jubilarnog samita NATO-a u Vašingtonu.

Prema rečima šefa Bele kuće, Sjedinjene Države nameravaju da učine Ukrajinu prioritetnom destinacijom za snabdevanje protivvazdušnom odbrambenom municijom, a dobiće ih ranije nego bilo koji drugi saveznik Vašingtona.

Bajden je dodao da će 2025. godine Kijev dobiti stotine raketa presretača za PVO. Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Vašingtona i njegovih partnera, Ukrajini će biti dodeljeni američki "patriot" i italijanski sistemi SAMP-T, kao i taktički sistemi NASAMS, HAVK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS i "gepard". 

Bajden je, koristeći teleprompter, rekao svetskim liderima da je "NATO moćniji nego ikad" na svoju 75. godišnjicu, ističući širenje Alijanse dok je on na funkciji.

Američki predsednik je pogrešio kada je reko da Rusija želi da uništi "kulturu Urana".

"Ruski predsednik Vladimir Putin želi ništa manje nego da potpuno potčini Ukrajinu, da bi stao na kraj ukrajinskoj demokratiji, da bi uništio kulturu Urana", rekao je Bajden u obraćanju.

Odmah se ispravio i pojasnio da je reč o Ukrajini.

U svom govoru od 13 minuta, Bajden se nije osvrtao na domaću političku dramu oko njegove kampanje.

image