Svet

Stoltenberg: NATO ne sme dozvoliti da Rusija pobedi, u Ukrajini se borimo za demokratiju

Najveći trošak i najveći rizik biće ako Rusija pobedi u Ukrajini, rekao je generalni sekretar NATO-a
Stoltenberg: NATO ne sme dozvoliti da Rusija pobedi, u Ukrajini se borimo za demokratiju© TANJUG/AP Photo/Susan Walsh

NATO smatra da je "pobeda Rusije" najveći rizik u Ukrajini i da će ishod ovog sukoba odrediti globalni bezbednosni sistem u narednim decenijama, rekao je Jens Stoltenberg na ceremoniji otvaranja 75. samita NATO-a.

On je u Vašingtonu pozvao članice Alijanse da nastave da podržavaju Kijev rekavši da Alijansa mora da pokaže istu odlučnost koju je pokazala u drugim ključnim trenucima u istoriji.

"Nema sigurnih opcija sa agresivnom Rusijom kao susedom. U ratu nema opcija bez rizika. Najveći trošak i najveći rizik biće ako Rusija pobedi u Ukrajini", ocenio je on i naglasio da NATO ne sme dozvoliti da se to dogodi.

Dodao je da "drugi autoritarni režimi", poput Irana, Severne Koreje i Kine, podržavaju Rusiju i ustvrdio da je Ukrajina "mesto gde se bori za slobodu i demokratiju".

Stoltenberg je na početku samita ocenio da je NATO sa svojih 75 godina postojanja, ne samo najsnažniji i najuspešniji, već i najdugovečniji vojni savez u istoriji.

Rekao je da su pre 75 godina dokument kojim je osnovan NATO sačinili ljudi koji su preživeli dva svetska rata — zanemarivši, pritom, da je Rusija pretrpela najviše žrtava u oba svetska rata, koje je Nemačka, sada članica NATO-a, započela.

"Oni su znali kakve su patnje i stradanja u ratu, i nisu želeli da se tako nešto ponovi. Zbog toga osnovali su NATO", rekao je Stoltenberg.

Svečanosti prisustvuju lideri zemalja članica Alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena, kancelara Nemačke Olafa Šolca i premijerku Italije Đorđu Meloni.

Samit NATO-a povodom 75. godišnjice Alijanse trajaće do 11. jula.

image