Svet

Izraelski mediji: IDF odobrile ubijanje svojih vojnika i civila

Tokom napada Hamasa 7. oktobra navodno je izdata "Hanibalova direktiva", koja nalaže izraelskim vojnicima da ubiju svoje saborce ako su u opasnosti da budu oteti
Izraelski mediji: IDF odobrile ubijanje svojih vojnika i civilaGetty © Alexi J. Rosenfeld

Izraelske odbrambene snage (IDF) odobrile su napade na sopstvene vojnike, a potencijalno i na izraelske civile, kako bi sprečile da ih militanti Hamasa odvedu u Gazu, ukazuju dokumenta do kojih je došao "Haarec".

Optužbe da je izdato takvo naređenje prvobitno je izneo novinar Maks Blumental pre nekoliko meseci, što je tada Tel Aviv demantovao. Međutim, optužbe su se ponovo pojavile usled izveštavanja izraelskih medija.

Kada su militanti Hamasa upali u vojne baze i naselja širom južnog Izraela 7. oktobra, IDF divizija Gaze i Južna komanda preneli su "Hanibalovu direktivu" obližnjoj ispostavi u Erezu, nakon čega je usledilo naređenje da se "pošalje Zik", objavio je "Haarec" u nedelju.

Ovim je ispostavi naređeno da primeni tajni protokol izraelske vojske koji nalaže vojnicima da ubiju svoje saborce kako bi sprečili njihovo, zarobljavanje, odnosno kidnapovanje. "Zik" je vojni dron naoružan vođenim raketama.

"Hanibalova direktiva" izdata je više puta u Erezu tokom tog dana, izveštava "Haarec", kao i na još dve druge lokacije: vojnoj bazi Reim, gde je sedište divizije Gaze, i isturenoj ispostavi u blizini kibuca Nahal Oz, odakle je Hamas uzeo za taoce oko dvadesetak vojnika i civila.

Divizija Gaze je do podneva dobila naređenje od Južne komande da se "nijedno vozilo ne može vratiti u Gazu", rekao je izvor iz komande za "Haarec".

"Svi su znali da u takvim vozilima mogu biti kidnapovani civili ili vojnici. Nije bilo slučaja gde je vozilo koje je prevozilo otete osobe namerno napadnuto, ali niste mogli da znate da li je takvih ljudi bilo u vozilu. Ne mogu da kažem da je uputstvo bilo jasno, ali svi su znali šta znači ne dozvoliti da se nijedno vozilo vrati u Gazu", rekao je anonimni izvor izraelskog medija.

Osim što je odobrio gađanje svih vozila koja su se kretala ka Gazi, ID je počeo da zasipa granično područje minobacačkom vatrom.

"Uputstvo je bilo da se područje oko granične ograde pretvori u zonu ubijanja, zatvarajući put ka zapadu", rekao je izvor za "Haarec".

Više od 1.100 Izraelaca ubijeno je 7. oktobra, a oko 250 odvedeno u Gazu kao taoci. Nejasno je da li je neko od poginulih ubijen u izraelskoj vatri kao rezultat ovih direktiva.

U jednom slučaju koji je već privukao pažnju medija, 13 talaca je ubijeno kada je izraelski tenk otvorio vatru na kuću u kibucu Beeri, gde su taoce držali naoružani napadači Hamasa. IDF istražuje incident, a očekuje se konačni izveštaj koji će utvrditi da li je odgovorni komandant koristio "Hanibalovu direktivu".

Izraelski komandanti osmislili su "Hanibalovu direktivu" nakon što su libanski militanti Hezbolaha 1986. godine kidnapovali tri vojnika IDF, prema reporterki "Haareca" Sari Lejbovič-Dar.

Iako izraelske snage nikada nisu u potpunosti objasnile detalje direktive, izveštaji izraelskih medija sugerišu da je u međuvremenu direktiva u nekoliko navrata revidirana, i da je vojnicima predstavljana ujedno kao strogi skup pravila u vezi sa upotrebom vatre na vozila kidnapera i kao nezvanična politika koja nalaže da je "mrtav vojnik bolji od zarobljenog".

Naziv direktive je navodno inspirisan kartaginjanskim vojskovođom Hanibalom, koji se otrovao da bi izbegao da ga Rimljani zarobe oko 180. godine pre nove ere.

image