Laburisti nastavljaju stopama prethodnika: Kijev može da napada teritoriju Rusije

Kir Starmer je poručio da ukrajinske oružane snage moraju da koriste oružje dobijeno iz Londona "u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom" i u "odbrambene svrhe"

Nova laburistička vlada neće poništiti odluku kojom se Kijevu dozvoljava da izvodi napade britanskim oružjem na ruskoj teritoriji, najavio je premijer Velike Britanije Kir Starmer, prenosi "Fajnenšel tajms".

"Kir Starmer je jasno stavio do znanja da će nova laburistička vlada nastaviti da dozvoljava Ukrajini da koristi oružje koje je isporučila Britanija za napad na ciljeve u Rusiji", navodi se u članku.

Istovremeno, Starmer je naglasio da ukrajinske oružane snage moraju da koriste oružje dobijeno iz Londona "u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom" i u "odbrambene svrhe".

Međutim, prema njegovim rečima, Ukrajina sama mora da odluči kako će tačno koristiti u ove odbrambene svrhe.

Starmerovi komentari su u velikoj meri ponovili stav bivšeg premijera Rišija Sunaka o upotrebi oružja iz Ujedinjenog Kraljevstva isporučenog Kijevu.

SAD su bile eksplicitnije u blokiranju upotrebe oružja koje daju Ukrajini protiv ciljeva duboko u Rusiji, iako je u maju predsednik Džozef Bajden odobrio ograničene prekogranične udare.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je početkom juna da bi Moskva mogla istom merom da odgovori na isporuke oružja dugog dometa Ukrajini. Prema njegovim rečima, Rusija će razmotriti mogućnost prebacivanja svog naoružanja u one regione odakle se mogu vršiti udari na osetljive objekte država koje snabdevaju Kijev.