Specijalista za Parkinsona: Bajden ima sve simptome te bolesti

Podsećamo, neurolog specijalizovan za Parkinsonovu bolest posetio je Belu kuću najmanje osam puta od prošlog jula

Neurofiziolog i specijalista za Parkinsonovu bolest doktor Tom Pits iz Njujorka ocenio je za "En-Bi-Si Njuz" da predsednik SAD Džozef Bajden ispoljava sve simptome Parkinsonove bolesti.

"Viđam ljude poput njega 20 puta dnevno u svojoj klinici, Bajden ima sve klasične simptome Parkinsona", saopštio je doktor ističući predsednikov tih i monoton govor, teškoće u pronalaženju reči, usporeno kretanje, podrhtavanje i ukočenost mišića.

Neurolog specijalizovan za Parkinsonovu bolest posetio je Belu kuću najmanje osam puta od prošlog jula, pokazuju javno dostupne informacije o posetiocima.

Doktor Kevin Kanard iz Nacionalnog vojno-medicinskog centra Volter Rid je od jula 2023. do marta ove godine više puta dolazio u Belu Kuću, gde se sedam puta sastao sa Megan Nasvorti koja je u Bajdenovoj administraciji zadužena za vezu sa tim medicinskim centrom. U januaru ove godine Kanard se sastao sa Bajdenovim ličnim doktorom, kardiologom Kevinom O'Konorom i još jedno "neidentifikovanom osobom".

Podsećamo, "Politiko" je nedavno preneo da je O'Konor blizak sa predsedničkom porodicom, kao i da je nekadašnji poslovni saradnik predsednikovog brata.

Zanimljivo je da je Konard posećivao Bajdena i 2012. godine kada je on obavljao funkciju potpredsednika. 

Otprilike dva meseca nakon Konardovog i O'Konorovog sastanka, Bajden je obavio godišnji pregled u Nacionalnom vojno-medicinskom centru Volter Rid. 

O'Konor je tada saopštio da je američki predsednik "prošao detaljan neurološki pregled", na kom je utvrđeno da "nema naznaka Parkinsonove bolesti ili bilo kog drugog neurološkog oboljenja". 

Predsednikov doktor, međutim, nije rekao da li su kod Bajdena tom prilikom istraženi i eventualni znaci demencije. 

Nakon Bajdenovog debakla u debati sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i sve glasnijih poziva da se povuče iz trke, pojačan je pritisak na aktuelnog predsednika SAD da dokaže da je sposoban za vođenje države i drugi mandat. 

On je, međutim, u nastupima koji su usledili nastavio da pravi greške i gafove, između ostalog insistirajući da će "pobediti Trampa 2020. godine".

Pres-sekretar Bele kuće Karin Žan Pjer je prošle nedelje na pitanje da li Bajden pati od "Alchajmera ili bilo kog oblika demencije ili kognitivne bolesti odgovorila "ne", dodajući da zahtev da predsednik prođe "kognitivnu procenu" trenutno u Bajdenovom slučaju "nije opravdan".

Sam Bajden je takođe odbacio mogućnost polaganja takvog testa, rekavši za "Ej-Bi-Si njuz" da svoju sposobnost dokazuje svakodnevnim "trčanjem po svetu".