Svet

Orban pozvao Erdogana da ujedine snage: Podržite mađarsku mirovnu inicijativu

Ako se oni koji žele mir ujedine, moguće je napraviti sledeći korak ka miru, poručio je danas iz Vašingtona mađarski premijer
Orban pozvao Erdogana da ujedine snage: Podržite mađarsku mirovnu inicijativuGetty © Janos Kummer / Contributor

Premijer Mađarske Viktor Orban otkrio je danas da je zamolio predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da podrži njegovu mirovnu inicijativu za Ukrajinu, te da ujedine napore kako bi se rešio taj sukob.

"Stavovi zaraćenih strana su i dalje međusobno udaljeni, ali ako se 'prijatelji mira' udruže, ujedinjenim naporima možemo da napravimo sledeći korak ka miru", rekao je Orban u video poruci objavljenoj na Fejsbuku nakon razgovora sa Erdoganom na marginama samita NATO-a u Vašingtonu.

Mađarski premijer je, takođe, dodao da je Erdogan jedini državnik koji je do sada uspešno posredovao između Moskve i Kijeva, a primer za to je Sporazum o žitu. 

Podsetimo, Orban je prethodne nedelje započeo svoju mirovnu misiju odlaskom u Kijev i to prvi put nakon 12 godina. Tamo se sastao sa Vladimirom Zelenskim. Lideru kijevskog režima ponudio je prekid vatre, što je ukrajinska strana odbila.

Orban se, uprkos negodovanju Evropske unije, zatim uputio i Moskvu, gde je razgovarao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Nakon Rusije i Ukrajine, Orban je posetio i Kinu, u kojoj je na istu temu razgovarao sa liderom Si Đinpingom

Mađarski premijer se sada nalazi u Vašingtonu, na samitu NATO-a. Iz Orbanove kancelarije saopšteno je da će mađarski premijer i ovaj put iskoristiti za svoju "mirovnu misiju", te da će razgovarati sa svakim ko bi mogao da pomogne da se dođe do mira. Ipak, iz Budimpešte nije precizirano da li to znači i sastanak sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ili, možda, bivšim Donaldom Trampom. 

image