Svet

Poljska jača granice: 17.000 vojnika "štiti" granice na istoku

Trenutno, 6.000 vojnika štiti istočnu poljsku granicu, a u planu je da se ovaj broj popne na 8.000, uz razmeštanje još 9.000 vojnika nedaleko od granice
Poljska jača granice: 17.000 vojnika "štiti" granice na istokuGetty © Sean Gallup / Staff

Zamenik poljskog ministra odbrane Pavel Bejda izjavio je da Varšava planira da na istočnim granicama razmesti ukupno 17.000 vojnika, prenose RIA Novosti. 

Prema njegovim rečima, "na granici se sada nalazi skoro 6.000 poljskih vojnika", dok će na kraju biti 8.000 njih koji će direktno čuvati poljsku granicu.

Ipak, očekuje se da će još 9.000 vojnika biti u stalnoj borbenoj gotovosti nedaleko od granice, i to će biti poljske snage za brzo reagovanje. "Ukoliko se nešto desi, ovih 9.000 vojnika doći će u punoj opremi i sa oružjem do granice u roku od 48 sati", poručili su iz poljskog MO.

Jačanje poljskih granica sprovodi se u okviru programa "Istočni štit", koji, kako je planirano, treba da traje do 2028. godine. Za njega je izdvojeno oko 2,5 milijarde dolara.

Varšava u isto vreme sprovodi i modernizaciju vojske, zbog čega su joj nedavno SAD odobrile drugi zajam u vrednosti od dve milijarde dolara. Iz američkog Stejt departmenta poručuju da će to ojačati NATO, budući da će Poljaci za taj novac kupiti novo oružje za sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane. 

Pre nekoliko dana, Poljska je, takođe, potpisala i bezbednosni sporazum sa Ukrajinom, nakon čega je Vladimir Zelenski otkrio da se sa Varšavom priprema poseban mehanizam koji će Poljskoj omogućiti da obara ruske rakete i dronove iznad Ukrajine. Lider kijevskog režima dodao je da se na teritorije Poljske priprema i posebna ukrajinska legija, koju će činiti državljani Ukrajine, koji žive u EU. 

image