Svet

Ukrajinski bezbednjaci ponovo mešetare po crkvama i manastirima UPC (FOTO)

Istrage se trenutno sprovode u 13 objekata Ukrajinske pravoslavne crkve u Čerkarskoj, Volinskoj i Hersonskoj oblasti, objavila je SBU na Telegramu
Ukrajinski bezbednjaci ponovo mešetare po crkvama i manastirima UPC (FOTO)www.globallookpress.com © Bernd Wüstneck/dpa

Služba bezbednosti Ukrajine sprovodi "istrage" u brojnim objektima Ukrajinske pravoslavne crkve, zbog, kako navodi, identifikovanja osoba koje mogu da rade na štetu nacionalnog suvereniteta Ukrajine.

Ukrajinska obaveštajna služba je na Telegram kanalu objavila da se istrage sprovode u 13 pravoslavnih crkava u tri eparhije, u Čerkaškoj, Volinskoj i Hersonskoj oblasti, uključujući crkve, manastire i administrativne jedinice UPC. 

Kako se u poruci navodi, istraga je pokrenuta zbog "ruske oružane agresije na Ukrajinu" i za cilj ima sprečavanje korišćenja verskih zajednica kao centara "ruskog sveta" i "zaštite stanovništva od provokacija i terorističkih akata".

Služba bezbednosti Ukrajine tvrdi da se istraga sprovodi uz saradnju predstavnika UPC i da je u okvirima ustava Ukrajine i važećeg zakonodavstva.

Novootkrivene "istrage" nastavljaju trend SBU gde se objekti UPC sistematski optužuju za zastupanje proruskih stavova.

Ukrajinska obaveštajna služba je početkom meseca osumnjičila sveštenstvo Kijevo-pečerske lavre za navodno veličanje Rusije i specijalne vojne operacije u Ukrajini, nakon što je u Lavri i još dva mesta obavila "kontraobaveštajne aktivnosti."

Nakon toga, ruska pravoslavna crkva upozorila je da postoji realan rizik da bi monasi u Kijevsko-pečerskoj lavri u Ukrajini mogli biti proterani iz manastira, dok je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da "kijevski režim na čelu sa Zelenskim, koji ne zna za krst, upravlja cepanjem pravoslavlja u Ukrajini."

image