Svet

Ganc: Fokus izraelske vojske je trebalo u martu da bude preusmeren na Hezbolah

Bivši ministar odbrane Izraela je ocenio da njegova država ne može sebi da dozvoli nastavak sukoba na severu i gubitak još jedne godine
Ganc: Fokus izraelske vojske je trebalo u martu da bude preusmeren na Hezbolah© Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

Lider opozicione partije Nacionalno jedinstvo i bivši ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je da je tražio da fokus izraelske vojske bude prebačen na Hezbolah na severnoj granici još u martu, u vreme dok je bio ministar u ratnoj vladi.

"Trebalo je da operativni napori u martu budu preusmereni na sever, kao što smo tražili", rekao je on na godišnjoj konferenciji o ekonomskoj politici u Institutu Aron, dodajući da je visoka cena povratka talaca zatočenih u Gazi neophodna, preneo je "Tajms of Izrael".

Ganc je ukazao da Izrael ne može sebi da dozvoli nastavak sukoba na severu i gubitak još jedne godine.

On je dodao da je došlo vreme da se odrede vojni ciljevi i infrastruktura u Libanu čiji je Hezbolah deo, kao i da Liban preuzme odgovornost.

"Nažalost, premijer Benjamin Netanjahu okleva i odbija da kao ratni cilj uvrsti povratak stanovnika sa severa njihovim kućama 1. septembra, i mi zbog toga plaćamo veoma visoku cenu", rekao je Ganc, misleći pri tom na datum početka školske godine i rok koji se pominjao za povratak stanovništva u domove na severu Izraela.

image