Svet

"Global tajms": Vašington duboko frustriran zbog rusko-indijskog prijateljstva

Amerika nije uspela da nagovori Indiju na izolaciju Rusije, kažu kineski eksperti. Indija je velika sila koja ima dugu tradiciju strateške autonomije i svesna je grešaka američke diplomatije
"Global tajms": Vašington duboko frustriran zbog rusko-indijskog prijateljstvawww.globallookpress.com © © Pib/Press Information

Srdačni odnosi između indijskog premijera Narendre Modija i predsednika Rusije Vladimira Putina pokazuju da su bili uzaludni svi napori SAD da obuzdaju i izoluju Rusiju, piše kineski "Global tajms".

Uravnotežena diplomatija Indije ne samo što je u skladu sa njenim interesima, već ona daje doprinos globalnoj strateškoj ravnoteži, koju je američka hegemonija dovela u pitanje.

Kako podseća kineski medij, Modi je započeo svoju dvodnevnu posetu Rusiji u ponedeljak, gde ga je, u svojoj kući u Novom Ogarjevu srdačno dočekao predsednik Putin, uz čaj, suvo voće i slatkiše. Potom su dvojica lidera u utorak počela zvanične razgovore u Kremlju.

Prema izveštaju ruske novinske agencije TASS, Modi je izjavio da je "poseta kući prijatelja veliko zadovoljstvo", dodajući da su čvrste veze između dve zemlje "od velike koristi indijskom narodu."

U postu koji je postavio na društvenoj platformi Iks, premijer je napisao da će razgovori dvojice lidera "sigurno učvrstiti prijateljske veze Indije i Rusije."

Iako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak rekao da "nije predviđena komunikacija sa medijima", TASS je objavio da će se Putin i Modi usredsrediti na trgovinu, ekonomiju i pitanja od "regionalnog i globalnog značaja", što je protumačeno kao razgovori o pitanjima energetike i sukobu u Ukrajini.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler je u ponedeljak komentarisao susret Modija i Putina rečima da je američka vlada "direktno i jasno stavila do znanja da su SAD zabrinute zbog odnosa Indije sa Rusijom" i da se Vašington nada da će Nju Delhi tražiti od Rusije da "poštuje Povelju UN", kao i "suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine."

Vašington doživeo neuspeh u pokušajima da obuzda i izoluje Rusiju

Modijeva poseta Moskvi pokazuje balansiranje indijske spoljne politike između velikih sila, izjavio je za "Global tajms" profesor na Kineskom univerzitetu za spoljne poslove Li Haidong.

Prema ovom ekspertu, najveći izazov u današnjem svetu je američka hegemonija, koja omogućava Vašingtonu da deluje arbitrarno i neobuzdano.

Produbljivanje veza Rusije i Indije je važan korak ka globalnoj strateškoj ravnoteži, konstatovao je Li, i dodao: "Modijev kontakt sa Putinom u Rusiji treba smatrati pozitivnim jer uravnotežuje glavne odnose snaga."

Do posete Modija došlo je neposredno uoči samita NATO-a u Vašingtonu, koji je očigledno usmeren protiv Rusije.

Jasno je, smatra ovaj ekspert, da Amerika nije uspela da nagovori Indiju na izolaciju Rusije. Indija je velika sila koja ima dugu tradiciju strateške autonomije i duboko je svesna grešaka američke diplomatije, rekao je Li, dodajući da je "Indija u tome pragmatična, za razliku od Amerike."

Nakon izbijanja krize u Ukrajini, Indija je odbila da se pridruži antiruskim sankcijama koje je proglasio Zapad i okrenula se saradnji sa Rusijom, od koje sada uvozi više od 40 odsto nafte. Takođe, Rusija je i ključni dobavljač vojne opreme za Indiju.

"Bliži odnosi između Indije i Rusije pokazuju neuspeh strategije SAD da obuzdaju i izoluju Rusiju, a to znači duboku frustraciju za elite u Vašingtonu", smatra Li.

Kineski analitičar veruje da će politika Indije prema Rusiji ostati nepromenjena, bez obzira ko će u novembru preuzeti dužnost u Beloj kući.

image