Svet

Poljska će "ohrabrivati" Ukrajince da se vrate kući i priključe se sukobu

Kijev je pozvao zapadne saveznike da podrže mobilizaciju slanjem vojno sposobnih ukrajinskih muškaraca nazad u njihovu domovinu
Poljska će "ohrabrivati" Ukrajince da se vrate kući i priključe se sukobuGetty © Pablo Miranzo/Anadolu

Varšava je pristala da pomogne Kijevu u mobilizaciji i pozvala sve sposobne ukrajinske muškarce u Poljskoj da se vrate kući i pridruže borbi protiv Rusije.

U skladu sa bilateralnim bezbednosnim sporazumom koji su u ponedeljak potpisali ukrajinski Vladimir Zelenski i poljski premijer Donald Tusk, Varšava će "ohrabriti" državljane Ukrajine da se vrate u svoju domovinu "kako bi služili u oružanim snagama… i drugim bezbednosnim i odbrambenim snagama".

Kijev ima poteškoća da regrutuje još trupa za borbu protiv Rusije, uprkos tome što je ranije ove godine sproveo veliku reformu koja je za cilj imala da suzbije izbegavanje mobilizacije.

Mnogi ukrajinski muškarci radije izbegavaju mobilizaciju, ili čak rizikuju svoj život u pokušajima da nezakonito pređu granicu i pobegnu u EU, navode zapadni mediji.

Visoki ukrajinski zvaničnici pozvali su zapadne države koje pružaju utočište ukrajinskim muškarcima da ih ubede da se vrate kući.

Mihail Podoljak, pomoćnik Zelenskog, tvrdio je prošlog decembra da bi strane vlade njegovim sunarodnicima "trebalo da uskrate boravišne dozvole, pomoć i mogućnost zapošljavanja".

Kijevska reforma mobilizacije uključuje uskraćivanje konzularnih usluga za ukrajinske muškarce koji borave u stranim zemljama, ako ne prijave svoje lične podatke Ministarstvu odbrane.

Poljska je odobrila privremeni boravak za oko 950.000 Ukrajinaca od eskalacije sukoba s Rusijom 2022. godine. Ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš rekao je u aprilu da Varšava traži načine da pomogne Kijevu pri mobilizaciji.

"Mislim da su mnogi naši sunarodnici ogorčeni kada vide mlade Ukrajince u kafićima i čuju koliko nam je truda potrebno da pomognemo Ukrajini", rekao je tada poljski ministar odbrane.

Poljska će biti domaćin "Ukrajinske legije", nove dobrovoljačke jedinice namenjene građanima Ukrajine koji žive u EU, a koju će obučavati i naoružavati Zapad, rekao je Zelenski u ponedeljak na konferenciji za novinare sa Tuskom u Varšavi.

Bilateralni sporazum sa Varšavom je jedan u nizu sporazuma koje je Ukrajina potpisala sa zapadnim zemljama.

Sporazumi imaju za cilj da obezbede dugoročnu vojnu pomoć Kijevu, pošto Ukrajina i dalje nije dobila jasan odgovor u vezi sa njenim potencijalnim članstvom u NATO-u.

image