Svet

Stoltenberg: Ne postoji vojna pretnja iz Rusije, Ukrajina u ovom trenutku ne može u NATO

Generalni sekretar Alijanse potvrdio je danas da ne postoji konsenzus o ulasku Kijeva u blok, ali da će NATO ipak dogovoriti novi veliki paket pomoći Ukrajini, koji će uključivati finansijske obaveze, nove bezbednosne sporazume i sisteme PVO
Stoltenberg: Ne postoji vojna pretnja iz Rusije, Ukrajina u ovom trenutku ne može u NATOGetty © Sean Gallup / Staff

Trenutno ne postoji vojna pretnja po Alijansu iz Rusije, poručio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg iz Vašingtona. Kako kaže, Rusija je trenutno "previše zauzeta" SVO. Međutim, dodaje, sa njene teritorije dolaze sajber-pretnje. 

Stoltenberg je izjavio i da Ukrajina u ovom trenutku ne može da uđe u NATO i da je rano govoriti o tome koji bi to bio rok za njeno učlanjenje.

"Da bismo pozvali novog saveznika, potreban nam je konsenzus. Sve članice alijanse saglasne su da će Ukrajina postati članica NATO-a, ali je rano reći kada će se to dogoditi", objasnio je on.

Ipak, bez obzira na to, na kraju samita države članice će dogovoriti veliki paket pomoći Ukrajini, koji će se sastojati iz pet delova. U pitanju su dugoročne finansijske obaveze, nova obećanja u vezi sa vojnom isporukom, uključujući i sisteme PVO, nove bilateralne bezbednosne sporazume Kijeva sa ostalim članicama Alijanse, ali i obezbeđivanje potpune kompatibilnosti ukrajinske armije sa snagama NATO-a i osnivanje centra za obuku u Poljskoj. 

"Sve to biće most za ulazak Ukrajine u NATO", izjavio je Stoltenberg.

Kako je dalje naveo, SAD će i dalje ostati pouzdan saveznik pakta, bez obzira na to ko bude novi predsednik, a najavio je i da će SAD, Italija, Rumunija, Holandija i još jedan član bloka najverovatnije ovih dana obećati da će za Ukrajinu obezbediti nove sisteme PVO. Kako je rekao, to znači da će Ukrajina dobiti pet novih sistema PVO.

image