Svet

Orban evropskim liderima: Naredna dva meseca SVO dramatičnija nego ikad

Evropska unija ne može čekati na Ameriku, već mirovnu inicijativu treba da predstavi sama
Orban evropskim liderima: Naredna dva meseca SVO dramatičnija nego ikad© Kent Nishimura/Getty Images

Naredna dva meseca specijalne vojne operacije biće "dramatičnija nego ikada", poručio je mađarski premijer Viktor Orban posle poseta Moskvi, Kijevu i Pekingu, a prenosi "Pais", pozivajući se na pisma koja je evropskim liderima Orban poslao nakon svojih putovanja.

Prema pisanju lista, mađarski premijer veruje da Evropa mora da izađe sa mirovnom inicijativom ne čekajući na Ameriku.

"Ne možemo očekivati da će SAD predstaviti bilo kakav predlog u narednim mesecima", naveo je mađarski premijer.

Orban je navodno uverio evropske lidere da ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping veruju da će se novi mirovni pregovori o Ukrajini održati pre kraja ove godine.

On je takođe napomenuo da je sa kineskim liderom razgovarao o potencijalnim scenarijima razvoja sukoba nakon predsedničkih izbora u SAD. Smatra, naime, da će novi predsednik SAD morati da obezbedi "brzi politički rezultat i pre inauguracije".

"Prekid vatre koji bi prethodio mirovnim pregovorima, kao i brzi i intenzivni mirovni pregovori mogli bi da u interesu nove administracije", smatra Orban koji dodaje da Si Đinping "nije komentarisao verovatnoću takvog scenarija".

Orban je 5. jula posetio Moskvu, gde je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o potencijalnom rešavanju ukrajinskog sukoba. Tri dana ranije Orban se u Ukrajini sastao sa Vladimirom Zelenskim, da bi se zatim 8. jula sastao sa Si Đinpingom, razmenjujući mišljenja o perspektivama rešavanja ukrajinske krize.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče da Kremlj nema informacije o sadržaju Orbanovog pisma, upućenog rukovodstvu EU nakon razgovora sa Putinom.

image