Svet

NATO avioni ovog leta iznad Ukrajine? Blinken: Pošiljka je spremna

U ovom trenutku pošiljka borbenih aviona F-16 koji su obezbedile Danska i Holandija ide ka Ukrajini, rekao je Blinken na Samitu NATO-a
NATO avioni ovog leta iznad Ukrajine? Blinken: Pošiljka je spremna© Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema "Patriot" i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

"Ključ je da se pokrenu ekonomske investicije u Ukrajini. To je posao broj jedan za Ukrajinu i Alijansu, ali to je samo deo paketa koji smo sastavili", rekao je Blinken u Vašingtonu na Samitu NATO-a.

On je rekao da "u ovom trenutku" pošiljka borbenih aviona F-16 koji su obezbedile Danska i Holandija ide ka Ukrajini.

"Oni će već ovog leta leteti nad Ukrajinom", rekao je Blinken.

On je istakao da je za njega uspeh nezavisna i snažna Ukrajina, integrisana u NATO i Evropsku uniju, i ona koja "stoji na svojim nogama i ekonomski i demokratski".

"Ukrajina jeste na tom putu. Imamo obiman paket koji gradi most Ukrajine ka NATO-u", naveo je Blinken.

Sekretar je ocenio da je ekonomska putanja Ukrajine u "kritičnom" stanju, pošto Ukrajina ima kapacitet za rad odbrambene industrije i za sebe i za druge, ali da "fizičke investicije" moraju biti zaštićene.

Lideri NATO-a okupili su se na samitu u Vašingtonu, na kojem Alijansa 9, 10. i 11. jula obeležava 75. godišnjicu postojanja.

image