Turska proglasila 11. jul za Međunarodni dan sećanja na "genocid" u Srebrenici

Odluka turskog predsednika doneta je na osnovu rezolucije koju je 23. maja usvojila Generalna skupština UN

Odlukom predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, 11. jul proglašen je kao Međunarodni dan sećanja na navodni genocid u Srebrenici, objavila je agencija Anadolija.

U odluci s potpisom Erdogana navedeno je da je "genocid u Srebrenici, koji je Međunarodni sud pravde označio kao najveći genocid u Evropi nakon Drugog svetskog rata zbog ubistava više od osam hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini, uz podsećanje da je 11. juli 1995. godine ostavio mračan trag u ljudskoj istoriji".

Podseća se na rezoluciju o Srebrenici koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 23. maja ove godine.

Naglašeno je da se u ovoj rezoluciji bezrezervno osuđuju dela kojima se veličaju oni koji su pred međunarodnim sudovima osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući odgovorne za genocid u Srebrenici kao istorijski događaj, te se savetuje državama članicama da razviju odgovarajuće programe za sprečavanje, poricanje, iskrivljavanje genocida i pojava sličnih događaja u budućnosti.

"U tom kontekstu, 11. jul, koji je prihvaćen da podigne svest u celom svetu kroz posebne komemoracijske događaje, edukaciju i aktivnosti podizanja svesti javnosti koje će se održati u znak sećanja i počasti žrtvama genocida u Srebrenici, u našoj zemlji obeležava se s ciljem deljenja boli i osude genocida i zločina protiv čovečnosti te će se obeležiti kao 'Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine'", navedeno je u odluci, te dodato:

"Aktivnosti koje će se organizovati u okviru obeležavanja 11. jula, Međunarodnog dana i sećanja na genocid u Srebrenici, sprovodiće se u saradnji s relevantnim javnim institucijama i organizacijama pod koordinacijom Ministarstva spoljnih poslova. Zamolio bih vas za informacije i pomoć u pružanju svih vrsta potpore i pomoći potrebnih svim javnim institucijama i organizacijama bez odlaganja kako bi se događaji koji će se organizovati u ovom kontekstu sproveli na najbolji mogući način."