Alternativa za Nemačku ima novu grupu u EP: Formiran savez "Evropa suverenih nacija"

Uprkos njihovim razlikama, osam stranaka ESN-a povezane su žestokim protivljenjem migracijama, Zelenom dogovoru i vojnoj pomoći Ukrajini, što ih je dovelo u sukob sa vodećim partijama u EU

U Evropskom parlamentu formirana je nova desničarska grupa pod nazivom "Evropa suverenih nacija" (ESN), koja okuplja partije koje do danas nisu pripadale nijednoj političkoj formaciji i u kojoj će glavnu reč imati Alternativa za Nemačku (AfD), prenosi "Euronjuz".

ESN će obuhvatati 25 poslanika iz osam država članica, što je dovoljno da se uspostavi formalna grupa u EP i izbegne potpadanje u kategoriju "nepovezanih", što umnogome smanjuje relevantnost i vreme za govor poslanika tokom sednica.

Sastav i ime nove grupe objavljeni su danas popodne nakon konstitutivnog sastanka u Briselu, čime su okončani dani spekulacija o budućnosti tih partija, pre svih AfD-a.

Vest dolazi samo dva dana nakon formiranja Patriota za Evropu Viktora Orbana i učvršćuje podelu desničarskih snaga nakon junskih izbora za Evropski parlament.

Uprkos njihovim razlikama, osam stranaka ESN-a povezane su žestokim protivljenjem migracijama, Zelenom dogovoru i vojnoj pomoći Ukrajini, što uh je dovelo u sukob sa vodećim partijama u EU.

Osim toga, svi oni osporavaju projekat evropskih integracija, u okviru kojeg zemlje neke od svojih nadležnosti delegiraju evropskim institucijama – zbog čega je u njihovom nazivu i istaknut termin "suverenitet".

Grupu će činiti AfD (14 poslanika), poljska Konfederacija i bugarski Preporod (po tri poslanika), kao i francuska partija Rekonket, slovačka Republika, češka partija Slobodne i direktne demokratije, mađarski pokret Naša domovina i litvanska Unija za narod i pravdu – svaka od njih sa po jednim poslanikom.

Lideri grupe biće evroposlanici iz redova AfD-a i Konfederacije, Rene Aust i Stanislav Tiska.

"Okupili smo se jer delimo cilj da imamo značajan uticaj na političku budućnost Evrope kroz odlučnu akciju i strateško planiranje. Mi možemo uspeti samo ako budemo radili zajedno, kao što pokazuje evropska istorija. Uticaj su uvek imali oni koji su imali hrabrosti da se organizuju i deluju strateški", rekao je Aust.

On je dodao da su taj put izabrali "ne zato što je lak, već zato što je neophodno da ostvarimo našu zajedničku viziju snažne, ujedinjene Evrope otadžbina okrenute ka budućnosti".

AfD je ranije ove godine izbačena iz grupe Identitet i demokratija (koja se u međuvremenu utopila u Patriote za Evropu), zbog kontroverznih komentara njihovog funkcionera Maksimilijana Kraha o pripadnicima SS divizija.

Ranije je bilo reči da bi ovoj grupi mogli da se priključe i rumunska partija SOS i španski pokret "Žurka je gotova", ali se to nije dogodilo.